17-vuotiasta huutokaupattiin Facebookissa vaimoksi– Planin mukaan tytöstä maksettiin 500 lehmää, kolme autoa ja 10 000 dollaria Etelä-Sudanissa

Ilmoitus ehti olla Facebookissa kahden viikon ajan.

ihmisoikeudet
Facebook
Sascha Steinbach / Epa

Facebookissa on paljastunut räikeä ihmiskauppatapaus.

17-vuotiasta eteläsudanilaista tyttöä huutokaupattiin Facebookissa julkaistulla ilmoituksella yli kahden viikon ajan ennen kuin ilmoitus poistettiin. Huutokaupan seurauksena tyttö myytiin vaimoksi, kertoo lasten oikeuksia ajava Plan-järjestö (siirryt toiseen palveluun).

Facebook kertoo poistaneensa postauksen välittömästi saatuaan siitä tiedon.

Planin tietojen mukaan tytöstä maksettiin tämän isälle 500 lehmää, kolme autoa ja 10 000 dollaria. Planin mukaan viisi miestä teki tytöstä tarjouksen. Osa heistä on väitetysti korkea-arvoisia virkamiehiä.

Aktivistit ovat huolissaan, että tapaus voi innostaa muita perheitä kauppaamaan lapsiaan sosiaalisessa mediassa. Lastenoikeusjärjestö Plan vaatii Etelä-Sudanin hallitusta tutkimaan tapauksen.

– Tällainen teknologian barbaarinen käyttö muistuttaa orjakauppaa, toteaa Planin Etelä-Sudanin maajohtaja George Otim.

Facebook on vahvistanut CNN:lle, että tyttöä kaupattiin sen alustalla (siirryt toiseen palveluun) 15 päivän ajan. Ilmoitus julkaistiin 25. lokakuuta ja se poistettiin 9. marraskuuta. Facebook poisti ilmoituksen ja sen laatijan tilin.

Planin arvion mukaan vuosittain 12 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä joutuu avioliittoon. (siirryt toiseen palveluun)