1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malesia

Neljä suomalaista pidätetty Malesiassa kristillisten vihkojen jakamisesta – joukossa perussuomalaisen Mika Niikon vaalipäällikkö

Pidätetyt olivat jakaneet kristillistä materiaalia. Muslimienemmistöisessä Malesiassa se on jyrkästi kiellettyä.

Kuva: The New Straits Times, Yle Uutisgrafiikka

Neljä suomalaista pidätettiin hotellista Langkawin saarella. Kiinniotetuista kaksi on naisia ja kaksi miehiä. Yksi heistä on suomalaisen kristillisen järjestön Joosua Mission toiminnanjohtaja Timo Valtonen.

– Valtonen oli puolisoineen lomamatkalla Thaimaassa ja he menivät sieltä Malesiaan. Heillä oli mukanaan kristillistä materiaalia kuten yleensäkin, ja he jakavat sitä tapaamilleen ihmisille, kertoo Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko.

Valtonen on ollut Niikon vaalipäällikkö kaksissa vaaleissa. Niikko sanoo itsekin tehneen samanlaisia matkoja nuorempana.

The New Straits -lehden haastatteleman poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmoittaja oli nähnyt pidätettyjen jakaneen uskonnollista materiaalia muun muassa kauppiaille.

Pidätys Muhammedin syntymäpäivänä

Niikon mukaan Valtosen ja muun seurueen toiminta oli herättänyt huomiota mahdollisesti sen vuoksi, että eilen muslimimaailmassa vietettiin profeetta Muhammedin syntymäpäivää.

Poliisille ilmiannon tehnyt henkilö oli kertonut tapauksesta saman tien paikalliselle lehdistölle, sanoo Niikko.

Pidätyksen yhteydessä poliisi takavarikoi 336 vihkosta, joissa oli Raamatun jakeita. Lisäksi poliisi takavarikoi kyniä ja kaksi matkalaukkua. Pidätetyt ovat nyt tutkintavankeudessa.

Poliisi sai epäillyistä kolme ilmoitusta. Haastatellun poliisin mukaan suomalaiset olivat saapuneet Langkawille sunnuntaina ja heidän oli määrä matkustaa pois torstaina.

Edessä voi olla vankeustuomio

Muslimienemmistöisessä Malesiassa kristittyjen lähetystyö ja materiaalin jakaminen muslimeille on jyrkästi kielletty. Rangaistus voi kovimmillaan olla viisi vuotta vankeutta.

– Virallisella tasolla Malesiassa kyllä pitäisi olla uskonnonvapaus, sanoo kansanedustaja Niikko.

– Vaikea minun on uskoa, että rupeaisivat siellä pitkiä tuomioita lukemaan. Mutta voi olla, että he hakevat varoittavaa esimerkkiä, arvelee Niikko.

Suomalaisten pidätyksistä kertoivat Suomessa aiemmin Turun Sanomat ja Ilta-Sanomat.

Juttua jatkettu uusilla tiedoilla 21.11. klo 12.58