Televio- ja radiolähetyksissä monenlaisia häiriöitä Keski-Suomessa

Huoltotyöt ja radiokeli aiheuttavat lähetyshäiriöitä lähipäivinä.

Jyväskylä
Television heikko signaali-teksti ruudussa.
Risto Koskinen / Yle

Televiokanavien näkyvyydessä ja radion kuuluvuudessa voi olla ongelmia eri puolilla Keski-Suomessa.

Digita tekee tänään (21.11.) huoltotöitä A, C ja E kanavanipuille (siirryt toiseen palveluun). Huoltotöiden pitäisi valmistua iltapäivän kello neljään mennessä.

Koko maassa television ja radion toimintaa häiritsee tällä viikolla myös voimakas radiokeli, (siirryt toiseen palveluun) josta johtuvia häiriöitä saattaa ilmetä lähetyksissä ainakin lauantaihin saakka.

Radiokelistä johtuvat häiriöt saattavat lieventyä iltaa kohti ja voimistua taas seuraavana aamuna. Tyypillisesti radiokeli-ilmiö kestää tunneista vuorokausiin riippuen korkeapaineen selänteen liikkeistä. Häiriöitä esiintyy tyypillisesti tietyillä kanavilla, joilla voi esiintyä ajoittaisia katkoksia tai ne eivät näy lainkaan. Radiokelin vaikutus antenni-tv-vastaanottoon riippuu myös vuorokaudenajasta. Esimerkiksi aamulla televisio voi näkyä hyvin ja illalla vastaanotossa voi ilmetä ongelmia tai päinvastoin. Häiriöt häviävät säätilan muututtua.

Radiokelihäiriössä on kysymys lähetyssignaalien niin sanotusta ylipitkästä etenemisestä, jolloin yhden lähetysaseman signaali häiritsee toisen lähetysaseman näkyvyysalueen vastaanottoa. Ilmiö esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa.

Kumpikaan häiriö ei vaadi toimenpiteitä lähetysten vastaanottajalta.