Onko elatusapu liian pieni tai suuri? Yle kerää kokemuksia

Elatusapusopimuksia tehtiin viime vuonna yli 53 000 kappaletta. Teemme juttua siitä, miten ihmiset kokevat elatusavun suuruuden.

elatusapu
Kuvamanipulaatio
Yle

Kun perheen vanhemmat eroavat, alkaa sopiminen jälkikasvun elatusavusta. Elatusapusopimuksia tehtiin Suomessa viime vuonna 53 000 kappaletta (siirryt toiseen palveluun) (THL). Luku on pysynyt samana pari viimeistä vuotta, mutta kasvua tapahtui aiemmin. Esimerkiksi vuonna 2005 elatusapusopimuksia tehtiin noin 34 000 kappaletta.

Elatusapu on elatusvelvollisen maksamaa avustusta elatuksen turvaamiseksi lapselle, joka ei asu pysyvästi hänen luonaan. Mikäli lapselle ei makseta elatusapua tai se on riittämätön, lapsi saa elatustukea Kelalta.

Toisissa eroperheissä elatusavusta sopiminen menee kitkattomasti, toisissa taas asiasta taistellaan hampaat irvessä. Suomen Kuvalehti kertoi viime vuonna (siirryt toiseen palveluun), että elatusriidat ovat lisääntyneet.

Teemme elatusavusta juttua, ja keräämme nyt sitä varten kokemuksia aiheesta. Vastauksiasi voidaan käyttää tarvittaessa nimettömänä jutun yhteydessä.

Kysely on päättynyt! Kiitoksia kaikille vastaajille, koostamme aiheesta juttua lähipäivinä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.