Valepoliisit iskivät vanhusten verkkopankkitileille – tilisiirtoja tehtiin liki 200 000 euron edestä

Huijausten kohteeksi joutui vanhuksia eri puolilta maata.

Oulu
Poliisiin logo poliisi univormussa
Tiina Jutila / Yle

Useisiin iäkkäisiin ihmisiin kohdistuneiden valepoliisihuijausten esitutkinta on saatu valmiiksi. Esitutkinnan teki Oulun poliisi.

Kyse on kahdesta isosta juttukokonaisuudesta, joissa poliiseina esiintyneet henkilöt huijasivat eri puolilla Suomea asuvilta vanhuksilta puhelimitse verkkopankkitunnuksia ja avainlukulistan numeroita.

Oulun poliisin rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Nina Similä kertoo, että tietojen avulla ikäihmisten tileiltä saatiin siirrettyä pois yhteensä liki 200 000 euroa. Koko summa ei kuitenkaan päätynyt rikoksista epäiltyjen käsiin, vaan osa tilisiirroista saatiin poliisin ja pankin yhteistyöllä joko estettyä tai rahat myöhemmin palautettua ikäihmisille.

Lisäksi vanhusten tiedoilla oli joissakin tapauksissa nostettu pikavippejä ja lainoja.

Oulun poliisin mukaan toisessa valepoliisikokonaisuudessa tekoja oli suunniteltu ja toteutettu Oulusta käsin, toisessa Etelä-Suomesta käsin. Teoista epäillään yhteensä yli 20 miestä ja naista.

Esitutkinnassa tekoja tutkittiin nimikkeillä törkeä petos, petoksen yritys ja virkavallan anastus. Molemmat rikoskokonaisuudet ovat nyt syyttäjällä syyteharkinnassa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)