1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kulukorvaukset

Selvitystä Vähämäen ja Hakkaraisen sauna-asumisesta tuskin saadaan ennen vaaleja – kun asian käsittely venyi, esittelijä huomasi olevansa jäävi

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio jääväsi itsensä perussuomalaisten kansanedustajien kulukorvausasian käsittelystä, koska hänen vaimonsa on ehdolla eduskuntaan samassa vaalipiirissä kuin edustaja Vähämäki.

Perussuomalainen kansanedustaja Ville Vähämäki. Kuva: Mikko Koski / Yle

Perussuomalaisten kansanedustajien Ville Vähämäen ja Teuvo Hakkaraisen kulukorvausasia siirtyy ensi vuoden puolelle, mahdollisesti jopa vaalien yli.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo Ylelle, että asian esittely siirtyy eduskunnan pääsihteerille hallintojohtajaan itseensä liittyvän jääviyskysymyksen vuoksi. Rauhio on oululaisen sosiaalidemokraattien kansanedustajan Tytti Tuppuraisen aviomies.

Tuppurainen samoin kuin Vähämäki ovat ehdolla Oulun vaalipiiristä ensi kevään eduskuntavaaleissa. Rauhion mukaan tässä tilanteessa ei näytä hyvältä, että hän esittelee puolisonsa kanssa samassa vaalipiirissä kilpailevan kansanedustajaehdokkaan epäiltyjä väärinkäytöksiä kulukorvausasioissa.

– Ja jos asian käsittely siirtyy ensi vuoden puolelle, onko kohtuullista tuoda asia käsittelyyn kovin lähellä vaaleja, Rauhio pohtii.

Eduskuntatutkimuksen lehtori Jenni Karimäen mukaan eduskunnan on ilmeisen vaikeaa käsitellä kansanedustajien etuuksiin liittyviä asioita. Hänen mukaan tästä kielii asian venyminen.

– Kyllähän se kertoo siitä, että tämän asian käsittely eduskunnan sisällä on vaikeaa. Jos se olisi helppoa, olisi se varmasti jo tehty.

Syyskuussa Rauhio sanoi, että asia tulee liian pian eduskunnan kesälomien jälkeen, eivätkä kansliatoimikunnan jäsenet ole ehtineet perehtyä asiaan. Seuraava selitys oli, että kansliatoimikunta tarvitsi lisätietoja.

Professori: Asia tutkittava pohjamutia myöten

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä puolestaan jäävää itsensä kommentoimasta hallintojohtaja Rauhion toimintaa, sillä hän on vastikään käynyt hallintojohtajan kanssa keskusteluja muun muassa tutkimusrahoista.

Jokisipilä kuitenkin muistuttaa, että kulukorvausasia etenee aikataulunsa mukaan eikä se suoraan ole yhteydessä politiikan kevääseen.

Hänen mukaansa on kuitenkin poliittinen tosiasia, että mitä lähemmäs kulukorvausasian käsittely siirtyy kevään eduskuntavaaleja, nousee se jälleen julkiseen keskusteluun.

– Jos asia pistetään vireille vaikkapa viimeisenä kuukautena ennen vaaleja, voi sillä olla vaikutusta siihen, miltä kyseiset edustajat näyttävät ollessaan ehdolla.

Jos asian käsittely hyppäisi yli vaalien, voisivatko edustajat jopa hyötyä siitä ollessaan ehdolla vaaleissa?

Jokisipilän mukaan se riippuu siitä, miten julkinen keskustelu asiasta vaikuttaa äänestäjiin. Hänen mielestään yksittäisten edustajien vaalimenestystä tärkeämpää on selvittää kulukorvausasia pohjamutia myöten.

– Se, mitä asia tarkoittaa kyseisten edustajien poliittiselle tulevaisuudelle, on pienempi asia verrattuna siihen, että yleiset periaatteet saadaan selville, Jokisipilä sanoo.

Vähämäki ja Hakkarainen nostivat asumiseen tarkoitettua korotettua kulukorvausta vuokraamaansa saunatilaan.

Lue lisää:

Vuokranantaja: Perussuomalaisten Ville Vähämäki kyllä tiesi vuokraavansa saunan asunnokseen

Kansanedustaja Ville Vähämäki pyysi lisäaikaa vuokrasopan selvittämiseen

Kansanedustaja Ville Vähämäki selittää asuntojärjestelyitä Hakkaraisen kanssa: En ymmärtänyt, että kyseessä oli ”saunalaitos”