1. yle.fi
  2. Uutiset

EU tiukentaa otettaan Italiasta: avaa tien sanktioille alijäämäisen budjetin takia

EU:n mukaan Italian budjettisäännöt uhkaavat rikkoa yhteisiä sääntöjä julkisen velan hillitsemiseksi.

Italia
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici ja Italian valtiovarainministeri Giovanni Tria euroryhmän kokouksessa maanantaina.
EU:n ranskalainen talouskomissaari Pierre Moscovici ja Italian valtiovarainministeri Giovanni Tria pelasivat kumpikin poliittista peliä euroryhmän kokouksissa viime vuoden lopussa, Transparency Internationalin uudessa raportissa sanotaan. Olivier Hoslet / EPA

BrysselEuroopan komissio vaatii Italian hallitusta pienentämään budjettialijäämäänsä. Komission päätös voi johtaa miljardisakkoihin Italialle.

Komission tänään keskiviikkona hyväksymän arvion mukaan Italia uhkaa vakavasti rikkoa EU-sääntöjä julkisesta velasta. Komission mielestä Italian kohdalla pitäisi aloittaa liiallisen alijäämän menettely velan takia.

– Tämä on looginen ja väistämätön seuraus Italian päätöksestä olla muuttamatta budjettiehdotustaan, sanoi talouskomissaari Pierre Moscovici.

Ratkaisu avaa tien sanktioille Italiaa vastaan, mutta mahdolliset sakot ovat vielä pitkän tien päässä. Euromaiden talousministerit ovat ilmaisseet tukensa komission päätökselle. Jäsenmaiden pitää hyväksyä komission ehdotus, jonka jälkeen Italialle annetaan suosituksia vajeen korjaamisesta. Sakkoihin voidaan päätyä jos Italia ei noudata suosituksia.

– Panoksena on Italian kansalaisten hyvinvointi. Tehtävämme on osoittaa riskit ennen kuin on liian myöhäistä, sanoi komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

Ratkaisu oli odotetun kaltainen sen jälkeen kun Italiaa oli varoitettu ensi vuoden budjetin liiallisesta alijäämästä, mutta hallitus ei ollut tehnyt muutoksia esitykseensä.

Aiemmin keskiviikkona Italian lainakorot kääntyivät kuitenkin laskuun sen jälkeen kun varapääministeri Matteo Salvinin kerrottiin olevan valmis muuttamaan budjettiehdotusta.

Salvini sanoi La Stampa -lehden mukaan, että kansalaispalkkaan suunnattuja menoja voitaisiin vähentää. Hallitus voisi myös harkita uudelleen eläkeuudistuksen perumista.

Italian viime kesänä aloittaneen uuden hallituksen budjettiesitys on 2,4 prosenttia alijäämäinen ensi vuodelle. Italian edellinen hallitus oli EU-tasolla sitoutunut alentamaan valtionvelkaa, mutta uuden hallituksen esitys saattaisi kasvattaa sitä.

Komissio kiinnitti keskiviikkona huomiota Italian korkeisiin lainanhoitokuluihin. Dombrovskisin mukaan Italia joutuu käyttämään tuhat euroa vuodessa asukasta kohti pelkkiin lainan korkoihin. Lainaa on asukasta kohti 37 000 euroa.

Komission Italia-päätös oli osa menettelyä, jossa se arvioi kaikkien jäsenmaiden budjettisuunnitelmia. Suomen osalta komissio totesi, että ensi vuoden budjetti noudattaa kasvu- ja vakaussopimuksen pykäliä, eikä ole vaarassa rikkoa niitä.

Tällaisia täysin puhtaiden papereiden jäsenmaita oli arviointikierroksella kymmenen kappaletta. Italia oli ainoa, jonka kohdalla liiallisen alijäämän menettelyyn ollaan menossa. Espanja on ollut viimeinen maa menettelyssä, ja senkin kohdalla menettely päättyy ensi vuonna.

Lisätty 21.11. klo 17:45 euromaiden talousministerien ilmoitus tuesta.

Lue seuraavaksi