Hyppää sisältöön

Älä sulje puhelinta, jotain pahaa on tapahtumassa – muun muassa näin valepoliisit pelottelivat vanhusta, jolta huijasivat noin 60 000 euroa

Valepoliisien kynsiin joutui useita eri puolilla Suomea asuvia ikäihmisiä viime vuoden lopulla. Nyt tapaukset ovat syyteharkinnassa.

Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Useisiin iäkkäisiin ihmisiin kohdistuneiden valepoliisihuijausten esitutkinta on saatu valmiiksi. Esitutkinnasta vastasi Oulun poliisi.

Kyse on kahdesta isosta juttukokonaisuudesta, joissa poliiseina esiintyneet miehet ja naiset huijasivat eri puolilla Suomea asuvilta vanhuksilta puhelimitse verkkopankkitunnuksia sekä avainlukulistan numeroita.

Rikoskomisario Nina Similä Oulun poliisilaitokselta kertoo, että esimerkiksi yhdessä tapauksessa Oulun seudulla asunutta vanhusta pehmiteltiin, hämättiin ja peloteltiin puhelimen välityksellä koko yö. Vanhukselle sanottiin yön aikana muun muassa ettei hän saa sulkea puhelinta ja että jotain pahaa on tapahtumassa.

– Itselleni ei ole tullut aiemmin vastaan ihan tällaista tapausta, tutkinnanjohtaja Similä sanoo.

Pankkitunnusten avulla ikäihmisen tililtä saatiin lopulta siirrettyä jopa 60 000 euroa useille eri tileille Etelä- ja Lounais-Suomeen. Summasta saatiin myöhemmin palautettua hänelle takaisin vajaat 40 000 euroa.

Vanhusten nimiin otettiin myös pikavippejä

Toisessa valepoliisikokonaisuudessa tekoja oli suunniteltu ja toteutettu Oulusta käsin, toisessa Etelä-Suomesta käsin. Huijaukset tehtiin vuoden 2017 lopulla ja niistä epäillään yhteensä yli kahtakymmentä miestä ja naista.

Yhteensä ikäihmisten tileiltä saatiin siirrettyä huijaamalla rahaa liki 200 000 euroa. Tutkinnanjohtaja Nina Similän mukaan koko summa ei kuitenkaan päätynyt rikoksista epäiltyjen käsiin, vaan osa tilisiirroista saatiin poliisin ja pankin yhteistyöllä estettyä tai rahat myöhemmin palautettua.

Tilisiirtojen lisäksi vanhusten tiedoilla oli myös nostettu erilaisia lainoja ja pikavippejä.

– Ne jäivät näiden ikäihmisten rasitteeksi. Luotonantajia tuntui olevan vaikea saada ymmärtämään, että nämä vanhukset olivat joutuneet rikoksen kohteeksi. Olemmekin neuvoneet heitä hakemaan tarvittaessa apua oikeusaputoimistosta, Similä kertoo.

Esitutkinnassa valepoliisitekoja tutkittiin nimikkeillä törkeä petos, petoksen yritys ja virkavallan anastus. Molemmat rikoskokonaisuudet ovat nyt syyttäjällä syyteharkinnassa.

Lue lisää: