1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkkitehtuuri

Arkkitehdit halajavat katastrofialueille – järjestön perustaja: "Ala on valitettavan seksikäs"

Yhä useampi arkkitehti haluaa työskennellä kriisialueilla. Arkkitehdit ilman rajoja -järjestön perustaja kuitenkin muistuttaa, että katastrofialueilla tarvitaan pitkäaikaista sitoutumista.

Arkkitehdit ilman rajoja -järjestön perustaja Esther Charlesworth vieraili Aalto-yliopistossa. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Piskuiseen Savusavun kaupunkiin Fidžillä avattiin viime vuonna naisten kulttuurikeskus. Se toimii sekä alkuperäiskansan käsitöiden kauppapaikkana, koulutuskeskuksena että turvakotina.

Kulttuurikeskus on yksi monista kestävän kehityksen hankkeista, joissa Suomessa vieraillut arkkitehti Esther Charlesworth on ollut mukana.

Hän perusti reilut kymmenen vuotta sitten Arkkitehdit ilman rajoja -järjestön, jonka jäsenet suunnittelivat Savusavun kulttuurikeskuksen yhdessä paikallisten kanssa.

Alueella on Charlesworthin mukaan enemmän perheväkivaltaa kuin missään muualla eteläisellä Tyynellämerellä.

– Rakennus toimii myös kriisikeskuksena naisille, jotka eivät halua ilmoittaa perheväkivallasta poliisille.

Arkkitehdit ilman rajoja -järjestö suunnitteli Fidžille naisten kulttuurikeskuksen. Se toimii myös turvakotina. Kuva: Esther Charlesworth

Mostar avasi silmät

Idea järjestöstä syntyi, kun Charlesworth lähti opintojensa jälkeen Bosnian sodan loppumetreillä Mostariin 1990-luvun puolivälissä.

Sodan repimässä kaupungissa hän tapasi lääkäreitä, insinöörejä ja logistikkoja, jotka olivat työskennelleet sota-alueilla.

– Se oli minulle syvällinen kokemus.

Oli lääkärit ilman rajoja -järjestö ja samalla tavalla toimivat insinöörit, mutta missä olivat arkkitehdit?

Charlesworth tajusi, että myös heitä tarvitaan jälleenrakentamisessa.

– Minulla oli kaksi tutkintoa maineikkaasta arkkitehtuurikoulusta, enkä tiennyt mitään katastrofien tai sodan runtelemien alueiden jälleenrakentamisesta, Charlesworth toteaa.

Mostar avasi silmät.

Charlesworth oli opiskellut arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Vuosien kypsyttelyn jälkeen Australiasta kotoisin oleva Charlesworth perusti järjestönsä, joka on nykyään osa maailmanlaajuista Arkkitehdit ilman rajoja -järjestöä. Kattojärjestö pitää majaa Ranskassa, ja Charlesworth on Australian Arkkitehdit ilman rajoja -järjestön johtaja.

Arkkitehdit työskentelevät hankkeissa ilmaiseksi.

Nepalissa Arkkitehdit ilman rajoja -järjestö oli mukana rakentamassa koulua. Kuva: Esther Charlesworth

“Arkkitehtejä lentää sisään ja ulos. Se ei käy”

Charlesworth on harmissaan siitä, että kriisialueiden jälleenrakentamisessa liikkuu arkkitehtejä, jotka “lentävät sisään ja ulos” ja jättävät jälkeensä vain uuden rakennuksen.

Se ei ole Arkkitehdit ilman rajoja -järjestön idea.

– Tämä ei sovi arkkitehdeille, jotka haluavat ottaa vähän vapaata päivätyöstä ja lähteä seikkailemaan, Charlesworth sanoo.

Järjestön toiminta perustuu sosiaalisiin projekteihin, joihin sen arkkitehdit sitoutuvat pitemmäksi aikaa.

Järjestö ei myöskään yritä ottaa Punaisen ristin tai muiden hyväntekeväisyysorganisaatioiden paikkaa kriisialueilla. Sen tehtävänä ei ole perustaa telttakyliä.

Arkkitehdit ilman rajoja -järjestö työskentelee ainoastaan pienten, paikallisten projektien parissa, ja se lähtee liikkeelle vain kutsusta.

Kohteilla pitää olla valmis rahoitus sekä paikalliset rakentajat, ja useimmiten varat hankkeisiin tulevat kehitysyhteistyöstä.

Vietnamiin nousi Arkkitehdit ilman rajoja -järjestön suunnittelema päiväkeskus vammaisille. Kuva: Esther Charlesworth

Koulutuksessa tarvitaan vallankumous

Humanitaarisen arkkitehtuurin puolustajana Charlesworth näkee nykyisen arkkitehtuurin ja muotoilun koulutuksen vanhanaikaisena. Se korostaa Charlesworthin mukaan liikaa tähtikulttia.

– Ajatuksena on se, että valmistut, perustat toimiston, ja sinusta tulee seuraava Alvar Aalto tai Frank Gehry, Charlesworth tuhahtaa.

Se oli myös hänen ajatuksensa arkkitehdin työstä ennen kuin Charlesworth lähti Bosnian sodan runtelemaan Mostariin

– Koko arkkitehtuurikoulutus tarvitsee täydellisen vallankumouksen. Kaikki pitäisi ajatella uusiksi, Charlesworth sanoo.

Hänestä tulevaisuuden arkkitehdit pitäisi varustaa paremmin kohtaamaan todellisia maailmanlaajuisia ongelmia, joihin ihmiskunta törmää.

Niitä ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, köyhyys, luonnonkatastrofit ja erilaiset konfliktit, kuten sodat.

Charlesworth on seurannut, miten humanitaarisesta arkkitehtuurista on tullut seksikäs ala, ja yhä useampi arkkitehti haluaa työskennellä kriisialueilla.

Se ei saa häntä hihkumaan riemusta.

– On paljon vaikeampaa löytää arkkitehteja, jotka ovat valmiita työskentelemään haavoittuvien yhteisöjen kanssa myös katastrofien jälkeen, Charlesworth sanoo.

Arkkitehdit ilman rajoja -järjestö toimii noin 30 maassa. Sen Suomen-siipi, Ukumbi, perustettiin vuonna 2007.

Lue lisää:

Kenen arvoilla humanitaarista arkkitehtuuria tehdään?

Näin arkkitehtuurilla luodaan parempi maailma