1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten ja nuorten ylipaino

Brittitutkimus: On epäreilua syyttää lasten ylipainosta vain vanhempia

Tutkijat havaitsivat, että vanhempien yritykset säädellä lastensa syömistä eivät aina johtaneet toivottuun lopputulokseen.

lasten ja nuorten ylipaino
lapsi syö hampurilaista
Getty Images

Tuore brittitutkimus kyseenalaistaa näkemyksen, jonka mukaan vanhemmat ovat pääasiallisessa vastuussa lastensa ylipainosta, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Independent (siirryt toiseen palveluun).

Lasten ylipaino-ongelmaa tutkittaessa on keskitytty ympäristötekijöihin. Vanhempia on pidetty lastensa syömisen portinvartijoina sekä näiden ruokailutapojen voimakkaina muokkaajina, toteavat King’s College Londonin (siirryt toiseen palveluun) and University College Londonin (siirryt toiseen palveluun) tutkijat tiedejulkaisu PLOS Geneticsissä julkaistussa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun).

Heidän tutkimuksensa kuitenkin viittaa siihen, että syy- ja seuraussuhde voi olla myös päinvastainen. Se, millainen taipumus lapsella on laihuuteen tai lihomiseen voi vaikuttaa tapaan, jolla vanhemmat säätelevät lastensa syömistä.

Syömisen rajoittaminen ei välttämättä auta

Tutkijat selvittivät lasten painotaipumuksen ja vanhempien ruokintatavan välistä yhteyttä 1990-luvulla tehdyn kaksostutkimuksen avulla. Tutkimuksessa oli mukana 4 500 kaksosparia.

Tutkijat havaitsivat, että vanhemmat olivat taipuvaisempia painostamaan lasta syömään, jos tällä oli geneettinen taipumus laihuuteen. Vanhemmat puolestaan pyrkivät rajoittamaan sitä, mitä ja miten paljon lapsi syö, jos tällä oli taipumusta painonnousuun.

Jos kaksoset eivät olleet identtisiä, vanhemmilla oli taipumus rajoittaa enemmän sen kaksosen syömistä, jolla oli suurempi taipumus lihomiseen.

Näillä keinoilla ei kuitenkaan välttämättä päästä toivottuun tulokseen. Syömisen rajoittamisella on taipumus johtaa ylensyöntiin silloin, kun rajoituksia ei ole. Syömiseen painostaminen puolestaan voi vaarantaa painonnousun, koska se lisää ahdistusta lapsella, jonka ruokahalu on vähäinen.

Lapsi ottaa muffinssia pöydältä.
AOP

– Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että vanhemmat muokkaavat ruokintatapojaan sen mukaan, millainen taipumus lapsella on laihuuteen tai ylipainoon, sanoo tutkija Saskia Selzam The Independentin mukaan.

Tutkijat eivät väitä, etteikö vanhemmillakin olisi osuutta lasten ylipainoon. Se ei ole kuitenkaan koko totuus ja pelkästään vanhempien syyttäminen on epäreilua, he katsovat.

Tutkijat eivät myöskään kiistä ruokintastrategioiden merkitystä. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan siitä, millaiset ruokintatavat ovat hyväksyttäviä ja miten ne toimivat.

Lue myös:

Miksi lapset lihovat? Kysyimme asiantuntijoilta, kenen syy se on ja mitä on tehtävissä

Kaupunki poisti päiväkotien ruokalistoilta sokerin ja korvasi synttäriherkut metsäretkillä – asiantuntijat varoittavat asettamasta jyrkkiä kieltoja

Lasten ylipaino lisääntyy, mutta se ei ole lasten vastuulla – "Lapsen ei pidä ajatella, että hän on väärän painoinen"

Lue seuraavaksi