1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liputus

Haminan suurlippufiasko jatkuu – koripallokentän kokoista lippua ei nosteta satametriseen salkoon

Kaupunki perustelee ratkaisua turvallisuuden varmistamisella. Kaupunki aikoo myös teettää tangon toteutuksesta oman tarkastuksensa.

liputus
Lipputanko nousemassa pystyyn Haminan harmaata taivasta vasten.
Lipputanko nousemassa pystyyn Haminan harmaata taivasta vasten.Pyry Sarkiola / Yle

Valtavan Suomen lipun nostaminen satametriseen lipputankoon ei tapahdu suunnitellusti Haminassa joulukuun kolmantena päivänä. Haminan kaupunki perustelee noston lykkäämistä turvallisuussyillä. Samalle päivälle suunniteltu juhlakonsertti toteutuu kuitenkin suunnitellusti.

Suurlipputangon turvallisuudesta on ollut epäselvyyttä muutaman viime viikon ajan. Venäjällä valmistetun tangon lujuuslaskelmista on odotettu lisätietoja tarkastusta varten, mutta kaupungin mukaan riittävää varmuutta ei ole vieläkään.

Pietarissa tehdyissä laskelmissa on käytetty amerikkalaista laskentatapaa, joka ei vastaa suomalaisia standardeja. Lisätietoja laskelmien luotettavuudesta on odotettu, jotta lipputangolle voitaisiin tehdä käyttöönottotarkastus. Tarkastuksen tekee A-Insinöörit -yhtiö.

Kaupunki teettää oman tarkastuksen

Rakennelaskelmista tehtävän insinööritoimison tarkastuksen lisäksi kaupungin rakennusvalvonta aikoo teettää lipputangon toteutuksen laatuun liittyen oman tarkastuksensa. Asiantuntijoiden lausuntojen perusteella kaupunki päättää suurlippusalkoon liittyvistä jatkotoimenpiteistä.

Kaupungin mukaan lipputankoa ei kuitenkaan tarvitse aidata, eikä välitöntä turvallisuusriskiä ole.

Lipputangon toimittaja on ADS Finland ja tangon valmisti venäläinen Amira Group. Itse lippu on saatu lahjoituksena ja se on valmistettu Suomessa Pälkäneellä.

Haminan kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu sanoo, että kaupunki halusi lykkäämisellä rauhoittaa tilannetta. Lipunnostoa käsiteltiin maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa.

– Onhan tämä tietysti harmillista, koska iso juhla oli tarkoitus pitää. Meidän piti kuitenkin pohtia kokonaisuutta ja jatkokuvioita. Jos olisimme pitäneet juhlan ja kaikki ei olisikaan kunnossa, niin se olisi ollut vielä paljon kiusallisempaa. Tehdään nyt kunnolla ja juhlitaan sitten kun on asia valmis, Filppu toteaa.

Koripallon kentän kokoinen Suomen lippu

Suurlippuhankkeen kustannukset ovat nousseet jo lähelle 800 000 euroa. Hankkeeseen on liittynyt monia käänteitä ja kaupunkilaisten kärsivällisyys on ollut koetuksella.

Suurlippu piti alunperin nostaa jo toukokuussa, kustannukset ovat nousseet ja lipputangon toimittajan taustasta on paljastunut kiusallisia yksityiskohtia. Lipputangon pystyttämistä viivästyttivät puolestaan muutama viikko sitten osien juuttuminen rajalle sekä navakka tuuli pystytyspaikalla.

Juttua korjattu 22.11. klo 10:01. Jutussa kerrottiin aiemmin, että suurlippu olisi valmistettu Venäjällä. Lippu on kuitenkin valmistettu Suomessa.

Lue seuraavaksi