EK:n hallituksen puheenjohtajaksi valittu Pekka Lundmark ilmastotavoitteista: "Järeät toimenpiteet koskettavat kaikkia sektoreita"

Lundmarkin mukaan IPCC:n ilmastotavoitteeseen pääseminen on mahdollista, mutta se vaatii nopeita ja järeitä toimenpiteitä.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK)
Pekka Lundmark
Pekka LundmarkVesa Moilanen / Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Lundmark korostaa ilmastonmuutoksen muuttavan kaikkien suomalaisten elämää perustavanlaatuisesti. Hän sanoi keskiviikkona, että hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin johtopäätökset edellyttävät Euroopalta käytännössä hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.

Lundmarkin mukaan tavoite on erittäin kova, muttei mahdoton. Tavoitteeseen pääseminen vaatii nopeita ja järeitä toimenpiteitä.

– Järeät toimenpiteet koskettavat kaikkia sektoreita. Se edellyttää paitsi mittavia panostuksia päästöttömään sähkön- ja lämmöntuotantoon, myös hiilineutraaliin energiaan siirtymistä oikeastaan kaikilla yhteiskunnan aloilla, Lundmark sanoi.

Tällöin puhutaan liikenteestä, teollisuudesta, monista teollisuuden prosesseista, rakentamisesta ja palveluista.

– Se edellyttää mitä suuremmissa määrin kiertotaloutta. Sitä, että me maksimoimme käytettyjen materiaalien käytön uutena raaka-aineena ja sitä kautta minimoidaan uusien neitseellisten raaka-aineiden käyttö, Lundmark sanoi.

EK:n edustajisto valitsi tänään odotetusti Lundmarkin EK:n uudeksi puheenjohtajaksi. Lundmark seuraa puheenjohtajan tehtävässä Elisan toimitusjohtajaa Veli-Matti Mattilaa.

Kokenut yritysjohtaja Lundmark on ollut Fortumin toimitusjohtaja vuodesta 2015 lähtien. Ennen sitä hän toimi pitkään Konecranesin toimitusjohtajana. EK:n jäsenliitot ovat Lundmarkille tuttuja, sillä hän on vaikuttanut muun muassa Teknologiateollisuuden puheenjohtajana ja Energiateollisuuden puheenjohtajana.