Etelä-Pohjanmaan osaamispulaan haetaan ratkaisuja: kone- ja metallialan osaajien työperäinen maahanmuutto helpommaksi

Etelä-Pohjanmaan alueellinen "työlupalinjaus" laajennettiin kone- ja metallialalle sekä ohjelmistosisällön suunnitteluun aiempien sosiaali- ja terveysalan, sekä maa- ja metsätalouden lisäksi.

työperäinen maahanmuutto
Työntekijä hitsaa tankin alumiinirunkoa.
Olli Koski / Yle

Eteläpohjalaisilla kone- ja metallialan yrityksillä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa.

Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla ulkomaisen työvoiman käyttö.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päivittänyt (siirryt toiseen palveluun) ulkomaisen työvoiman käyttöä koskevaa alueellista linjaustaan huomioimaan muun muassa metalli- ja konealan työvoiman tarpeet. Jatkossa esimerkiksi hitsaajien, koneistajien, särmääjien ja ohjelmistosisällön suunnittelualalla työskentelevien henkilöiden oleskelulupia voidaan puoltaa ilman erillisselvityksiä.

Alueellinen linjaus helpottaa työperäistä maahanmuuttoa, sillä linjauksessa mainituilla aloilla ei tarvita niin sanottua tarveharkintaa eli työmarkkinoiden tarkastelua osana lupaprosessia.

– Käymme työvoimasta kilpailua muiden EU-maiden kanssa. Meidän tehtävämme on tehdä Etelä-Pohjanmaasta niin kiinnostava, että työskentely täällä kiinnostaa, sanoo Yritys- ja työvoimayksikön päällikkö Marjut Leppänen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Etelä-Pohjanmaan "työlupalinjauksessa" ovat aiemmin olleet maa- ja metsätalousalat sekä sosiaali- ja terveysalan ammatteja. Työlupalinjaus on valmisteltu yhteistyössä TE-toimiston kanssa ja käsitelty työmarkkinaosapuolten kanssa.

Linjausta tarkastellaan työmarkkinatilanteessa tapahtuvien muutosten johdosta tai vähintään kerran vuodessa.