1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja nuhteli Trumpia, hallitusneuvottelujen takkuaminen tympii ruotsalaisia, sää jatkuu poutaisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Donald Trump
Donald TrumpAndrew Harrer / Getty Images

Trumpille poikkeukselliset nuhteet korkeimman oikeuden puheenjohtajalta

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts on moittinut julkisesti presidentti Donald Trumpia sen jälkeen, kun tämä oli haukkunut San Franciscon valitustuomioistuinta häpeälliseksi ja nimitellyt liittovaltion tuomaria ”Obaman tuomariksi”. On äärimmäisen poikkeuksellista, että korkeimman oikeuden puheenjohtaja arvostelee julkisesti istuvaa presidenttiä.

Hallitusneuvottelujen takkuaminen tympii pahasti ruotsalaisia

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf ilmoittaa tänään, ovatko hänen viikon ajan käymänsä hallitusneuvottelut johtaneet tulokseen. Etukäteen on arvioitu, ettei Lööfkään onnistu hallituksen kasaamisessa, koska puolueet eivät ole valmiita kompromisseihin. Ylen kirjeenvaihtajan haastattelemien tavallisten ruotsalaisten arviot ovat tylyjä: "Hiekkalaatikkoleikkejä", "toivotonta", "poliitikot eivät ymmärrä, mitä heidät on valittu tekemään".

Annie Lööf
Annie LööfGetty Images

Puun paksuus vaihtelee luultua enemmän

Havupuun paksuus vaihtelee sääolosuhteista riippujen jopa kaksi millimetriä saman vuorokauden aikana. Sateella puu turpoaa ja kuivassa säässä puolestaan kutistuu. Luonnonvarakeskuksen pantapuuseurannassa ilmiöön saatiin vahvistus kahden perättäisen, sääolosuhteiltaan lähes vastakkaisen kesän ansiosta. Puun paksuudella on käytännössä merkitystä puukaupassa. Millin tai kahden ero voi hinnassa tarkoittaa satoja euroja hehtaaria kohti.

Kuusen runko.
Esa Huuhko / Yle

Tutkija penää selvitystä: Saavatko suomalaiset teinitytöt riittävästi rautaa?

Joka kolmas ruotsalainen teinityttö saa ruoasta liian vähän rautaa, todetaan Ruotsin elintarvikeviraston selvityksessä. Selvityksen mukaan tytöt tarvitsevat rautaa enemmän kuin pojat, mutta usein tytöt syövät vähemmän lihaa, joka on hyvä raudanlähde. Ilmankin lihaa voi saada riittävästi rautaa, mutta siihen tarvitaan suunnitelmallisuutta. Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Iris Erlund toteaa, ettei asiaa ole tutkittu Suomessa. Hän uskoo, että suomalaisnuorilla tilanne voi olla sama kuin länsinaapurissa.

Naudan paistettu filee.
Bernd Jurgens / AOP

Suuressa osassa maata poutaa – Lapissa lumisateita

Sää on torstaina pitkin Suomea pääosin poutainen ja pilvinen. Lämpötila on suurimmassa osassa maata nollan vaiheilla. Lapissa tuuli käy lännestä ja paikoin voi sataa lunta tai jäätävää tihkua. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääkartta
Yle
Lue seuraavaksi