Poikkeuksellinen ulostulo: Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja nuhteli Trumpia

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja moitti presidenttiä sen jälkeen, kun tämä oli haukkunut San Franciscon valitustuomioistuinta häpeälliseksi ja nimittellyt sen tuomaria ”Obaman tuomariksi”.

Yhdysvaltain korkein oikeus
Mies vilkuttaa lentokoneen ovella.
Kevin Dietsch / EPA

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts on moittinut julkisesti presidentti Donald Trumpia sen jälkeen, kun tämä oli nimitellyt liittovaltion tuomaria ”Obaman tuomariksi”.

On äärimmäisen poikkeuksellista, että korkeimman oikeuden puheenjohtaja arvostelee julkisesti istuvaa presidenttiä.

Trump arvosteli sanfranciscolainen oikeuden tuomari Jon Tigaria sen jälkeen, kun Tigar päätti keskeyttää alkuviikosta Trumpin täytäntöönpanomääräyksen viedä luvattomilta siirtolaisilta mahdollisuus hakea turvapaikkaa Yhdysvaltain etelärajalla.

Päätöksen jälkeen Trump haukkui San Franciscon valitustuomioistuinta häpeälliseksi ja nimitteli Tigaria ”Obaman tuomariksi”. Tigarin oli nimittänyt tehtäviin edellinen presidentti Barack Obama.

– Meillä ei ole Obaman tuomareita tai Trumpin tuomareita, ei Bushin tuomareita tai Clintonin tuomareita. Sen sijaan meillä tavattoman omistautunut joukko tuomareita, jotka tekevät parhaansa jakaakseen oikeutta. Meidän tulisi olla kiitollisia riippumattomasta tuomarikunnasta, totesi Roberts lausunnossa, joka julkaistiin kiitospäivän aattona.

Trump jatkoi pian Robertsin lausunnon jälkeen tuomareiden arvostelua Twitterissä.

– Olen pahoillani, puheenjohtaja John Roberts, mutta teillä todellakin on "Obaman tuomareita", ja heillä on hyvin erilainen näkemys kuin niillä ihmisillä, jotka ovat vastuussa maamme turvallisuudesta, kirjoitti Trump.

Presidentin syyttävä sormi kohdistuu erityisesti liittovaltion yhdeksännen piirin valitustuomioistuimeen, koska se on usein kumonnut Trumpin hallinnon ajamia maahanmuuttoesityksiä.

Trump on toistuvasti hyökännyt tuomareita kohtaan, mikäli heidän päätöksensä eivät ole miellyttäneet häntä.

Vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana Trump kertoi pitävänsä tuomaria puolueellisena tämän meksikolaisen syntyperän vuoksi.

Yhdysvalloissa tuomari jäädytti Trumpin päätöksen viedä luvattomilta siirtolaisilta mahdollisuus hakea turvapaikkaa

Trump: Luvatta USA:n etelärajan ylittävä ei voi hakea enää turvapaikkaa – järjestö vei asian oikeuteen

Päivitetty kello 01:59: Lisätty Trumpin reagointi Robertsin lausuntoon.

Lähteet: AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus