1. yle.fi
  2. Uutiset

Talous- ja velkaneuvonta siirtyy kunnilta valtiolle – Vaasassa siirto tietää muuttoa ja lisää henkilökuntaa

Muutos tapahtuu 1.1.2019. Silloin nykyään kuntien hoidettavana oleva talous- ja velkaneuvonta siirtyy oikeusaputoimistojen alle.

velkaneuvonta
Kuvassa laskuja ja muutamia euroja.
Anssi Leppänen / Yle

Kuntien talous- ja velkaneuvonta siirtyy vuoden alusta valtiollisten oikeusaputoimistojen tehtäväksi. Muutoksen myötä esimerkiksi Vaasan kaupungin talous- ja velkaneuvonnan henkilöstömäärä kasvaa.

Tällä hetkellä neuvojia on kaksi kokopäiväistä ja yksi osa-aikainen. Heillä on kädet täynnä töitä, sillä neuvontatehtävät ovat johtavan velkaneuvojan Marika Niittykosken mukaan koko ajan pidempikestoisia ja isoja kokonaisuuksia. Tällä hetkellä jonotusaika palveluun on vajaa kuukausi.

Vaasan talous- ja velkaneuvonta hoitaa kymmenen kunnan eli 130 000 asukkaan alueella neuvontaa.

Oikeusministeriö myönsi keväällä lisärahaa viisi miljoonaa euroa velkaneuvontaan ja sen myötä henkilöstöresursseja vahvistetaan. Vaasan kohdalla lisäystä on tulossa siis myös, mutta tarkempaa henkilöstömäärän lisäystä ei ole vielä vahvistettu.

Vaasassa palvelu muuttaa väliaikaisesti Palosaarelle Virastotaloon ja syksymmällä valmistuvat tilat Oikeustalolle, jossa oikeusaputoimisto sijaitsee.

Iso muutos

Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan oikeusaputoimiston johtaja, johtava julkinen oikeusavustaja Martin Melin kertoo, että muutos oikeusaputoimiston näkökulmasta on melkoinen. Toimistoon tulee uusia työntekijöitä ja myös uusi toimintokin.

Melinin mukaan oikeusaputoimistossa pyritään varmistamaan, että talous- ja velkaneuvonnassa työskentelevät tulisivat nopeasti osaksi uutta toimistoa. Melin muistuttaa, että muutoksen jälkeenkin nykyisillä ja tulevilla työntekijöillä on omia tehtäviään.

Vuodenvaihteen jälkeen oikeusaputoimistossa on oikeusapua antavia julkisia oikeusavustajia ja talous- ja velkaneuvontaa antavia talous- ja velkaneuvojia. Lisäksi molemmissa toiminnoissa on sihteereitä.

Asiakkaille muutos näkyy konkreettisesti siten, että talous- ja velkaneuvonnan osoitteet ja yhteystiedot muuttuvat. Loppu- ja alkuvuonna tehtävä muutto ja koulutukset lisäksi rajoittavat hieman palveluiden saantia tammikuun puoliväliin saakka.

Lue seuraavaksi