1. yle.fi
  2. Uutiset

Autoala ja valtio sopivat tavoitteen: Joka neljäs uusi auto kulkee sähköllä tai kaasulla vuonna 2025

Liikenteen hiilidioksidipäästöt halutaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Vähäpäästöinen ajoneuvo
Mies tankkaa biokaasua
Markku Ojala / AOP

Autoala ja valtio ovat solmineet Green deal -ilmastosopimuksen (siirryt toiseen palveluun) liikenteen päästöjen vähentämiseksi.

Sopimus on yksi osa keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmaa (siirryt toiseen palveluun). Sen tavoitteena on puolittaa liikenteen hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä. Siihen päästään muun muassa vähentämällä ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräisiä hiilidioksidipäästöjä neljä prosenttia vuodessa.

Vapaaehtoisen sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) myötä autokantaa uusitaan ja samalla otetaan käyttöön yhä enemmän vähäpäästöisiä tai vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkevia autoja.

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan vaihtoehtoisista käyttövoimista tehdään "valtavirtaa".

Tavoitteena on, että ensirekisteröidyistä autoista joka neljäs käyttäisi vaihtoehtoista polttoainetta eli kaasua tai sähköä vuoteen 2025 mennessä.

Autojen keski-iästä prosentteja pois

Henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen leikkaamisen lisäksi tavoitteena on lisätä biopolttoaineiden käyttöä raskaan liikenteen kalustossa ja alentaa autokannan keski-ikää ja keskimääräistä romutusikää 1,5 prosenttia vuodessa.

Kuluttajille autoliikkeiden toimet näkyvät siinä, että liikkeet alkavat pitää esittelyautoina yhä useammin vähäpäästöisiä tai vaihtoehtoisia polttoaineita käyttäviä autoja. Samalla huollon sijaisautoiksi pyritään antamaan vähäpäästöisempi auto.

Valtio taas edistää tavoitteita muun muassa julkisilla hankinnoilla ja tukemalla täyssähköautojen hankintaa. Liikenteen verotukseen taas tehdään nolla- ja vähäpäästöisten autojen hankintaa edistäviä muutoksia.

Tarkennus kello 13.05: Green deal -sopimus on yksi osa keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmaa. Sen avulla pyritään vähentämään liikenteen päästöjä.

Joko sinun mielessäsi on käynyt ostaa seuraavaksi sähköllä tai kaasulla kulkeva auto? Kommentoi artikkelin alla.

Lue lisää:

Autoilu mullistuu täysin jo ihan kohta, jos Suomi ottaa tosissaan 1,5 asteen ilmastotavoitteen – Ilmastopaneeli listaa järeät keinot

Lue seuraavaksi