1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Annie Lööf: Ruotsin puolueet eivät ole valmiit yhteistyöhön

Keskustapuolueen puheenjohtaja luopuu yrityksestään saada maahan hallitus. Valtiopäivien puhemies kertoo jatkosta huomenna.

Annie Lööf Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf ei ole onnistunut muodostamaan maahan hallitusta.

Lööf on ilmoittanut luopuvansa hallitustunnustelijan tehtävästä.

Lööf tapasi aamupäivällä Norlénin ja keskusteli tämän kanssa hallitusvaihtoehdoista.

Tiedotustilaisuudessaan Lööf kertoi tavanneensa kuluneen viikon aikana porvariallianssin edustajia useasti sekä kolme kertaa vasemmistoblokkiin kuuluvien sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen edustajia.

Lööfin mukaan neuvotteluissa oli löydetty lukuisia asioita, joissa puolueilla oli yhteisiä näkemyksiä. Näitä olivat mm. vero-, työmarkkina-, turvallisuus-, terveydenhoito-, puolustus- ja ympäristöasiat.

Puolueet eivät kuitenkaan kyenneet sopimaan hallituskoostumuksesta ja erityisesti siitä, kuka toimisi pääministerinä. Tämä kiista esti hallituksen muodostamisen, koska suurimmat puolueet, kokoomus ja sosiaalidemokraatit olisivat kelpuuttaneet vain oman edustajansa.

Lööf piti esillä kolmea hallitusvaihtoehtoa. Porvariallianssi yhdessä sosiaalidemokraattien tai ympäristöpuolueen kanssa, tai keskustapuolueen ja liberaalien muodostama vähemmistöhallitus, joka olisi saanut tukea muilta puolueilta.

Lööf yritti saada aikaan ratkaisun erityisesti asiakysymysten pohjalta ja jättää pääministeripohdinnan sivummalle. Keskiössä oli blokkirajat ylittävä yhteystyö. Pääministerikysymys muodostui kuitenkin suurimmaksi kiistakapulaksi.

Uudet vaalit?

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén alkaa nyt pohtia, kuinka Ruotsin hallituspula ratkaistaan. Uudet vaalit ovat yksi vaihtoehto.

Norlén kertoo huomenna perjantaina, miten hallitusponnisteluja jatketaan. Norlén sanoo keskustelevansa torstain aikana puhelimitse kaikkien puoluejohtajien kanssa. Hän pitää perjantaina tiedotustilaisuuden kello 11 Suomen aikaa.

Lööf oli jo kolmas hallitusneuvottelija. Ennen häntä kokoomuksen Ulf Kristersson ja sosiaalidemokraattien Stefan Löfven olivat epäonnistuneet tehtävässä.

Ruotsissa pidettiin valit syyskuussa. Vaalien tuloksena porvariallianssi ja vasemmistoblokki päätyivät tasavahvoiksi. Vaa'ankielenä on Ruotsidemokraatit, joiden kanssa muut puolueet eivät halua yhteistyötä.

Lööf ei neuvotellut vasemmistopuolueen ja Ruotsidemokraatien kanssa.

Ruotsin keskustajohtaja Lööf kertoo hallitustunnusteluista

Uutista täydennetty 22.11. klo 13.44. Norlénin suunnitelmat.