Järjestäytynyt rikollisuus uhkaa siirtolaiskaravaania Meksikossa – paikallismediat kertovat lasten kaappauksista

Haavoittuvassa asemassa olevia siirtolaisia kiristetään, ja heitä päätyy ihmiskaupan uhreiksi.

Meksiko
Tällainen on Keski-Amerikan kuuluisa siirtolaiskaravaani -katso video
Tällainen on Keski-Amerikan kuuluisa siirtolaiskaravaani -katso video

MéxicoVäli-Amerikasta Meksikon kautta Yhdysvaltoihin pyrkivät siirtolaiset ovat helppoja uhreja järjestäytyneelle rikollisuudelle, sillä he eivät ole kirjoilla Meksikossa, eivätkä sukulaiset usein osaa heitä etsiä. Köyhät siirtolaiset kulkevat karavaaneissa turvallisuussyistä.

Nyt siirtolaisia väitetään kadonneen karavaanissa liikkumisesta huolimatta. Meksikon ihmisoikeuskomissio tutkii (siirryt toiseen palveluun) väitettyjä katoamisia.

Meksikon viranomaiset ovat varoittaneet (siirryt toiseen palveluun) siirtolaisia suljettuihin rekka-autoihin nousemisesta ja kehottaneet näitä nousemaan ainoastaan avointen kuorma-autojen kyytiin.

Pääkaupunki Méxicon ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Nashieli Ramírez kertoo (siirryt toiseen palveluun) La voz de Michoacán -lehdessä, miten Méxicossa siirtolaisia oli yritetty houkutella kuorma-autoihin, jotka oli naamioitu kuuluvaksi kansalaisjärjestölle, jota ei tosiasiassa ollut olemassa.

Karavaaniin kuuluva silminnäkijä kertoo El País -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), miten Veracruzin osavaltiossa kaksi aseistettua miestä vei siirtolaisten majapaikasta kaksi nuorta naista ja kolme lasta, joista pienin oli vauva. Silminnäkijä ei nähnyt naisia tai lapsia tapahtuman jälkeen.

Meksikolaisissa tiedotusvälineissä on kirjoitettu myös väitetystä 80 siirtolaisen kaappauksesta (siirryt toiseen palveluun) Veracruzin osavaltiossa. Kaapatuista 65:n kerrotaan olleen lapsia.

Tapauksesta on raportoinut karavaanin mukana matkustava Oaxacan osavaltion ihmisoikeusasiamies Arturo Peimbert, mutta muut viranomaiset eivät ole sitä vahvistaneet.

Järjestäytynyt rikollisuus kidnappaa usein Meksikossa siirtolaisia kiristääkseen rahaa näiden Yhdysvalloissa asuvilta sukulaisilta. Vuonna 2010 Las Zetas -rikollisjengi teloitti 72 väliamerikkalaista (siirryt toiseen palveluun) siirtolaista, jotka kieltäytyivät antamasta rikollisille sukulaistensa yhteystietoja ja salakuljettamasta jengin puolesta huumeita.

Kiristyksen lisäksi siirtolaisia päätyy ihmiskaupan uhreiksi tai pakkotyöhön. Lapsia varastetaan Meksikossa elinkauppaan, prostituutioon ja adoptoitaviksi.

Lue lisää:

Trumpin kiinnostus siirtolaiskaravaaniin lopahti kongressivaalien jälkeen – ensimmäiset Yhdysvaltain joukot alkavat vetäytyä etelärajalta

Ulkolinja: USA:n hajottamat perheet – Mitä tapahtui vanhemmistaan erotetuille lapsille?