"Jätehuolto ei ole ensimmäinen asia mikä on mielessä" – Huolimattomuus kuolinpesän tyhjentämisessä voi tulla perikunnalle kalliiksi

Perikunta joutuu usein tyhjentämään asunnon kiireessä, jolloin lajittelu kärsii.

jätteiden lajittelu
RINKI-ekopisteen kartonkipakkauspuristin Hämeenlinnan Idänpäässä
Nina Keski-Korpela / Yle

Kuolinpesän tyhjentäminen vaatii voimia henkisesti ja fyysisesti. Jos asunnon tyhjentämisellä on kiire, se saattaa näkyä jätteiden lajittelun puutteena.

Esimerkiksi Perämeren Jätehuollosta kerrotaan, että lähes viikoittain laitokselle tuodaan säkeissä ja jätelavoilla lajittelematonta tavaraa, josta osa on kuolinpesien irtaimistoa.

– Usein näkee jätekeskuksella, että on lapettu samaan säkkiin kaikki se tavara, mikä on poistoon pantu. Ei ole hoksattu miettiä, mitä tavaraa voi saada kiertoon tai että lajittelu menisi oikein, Perämeren Jätehuollon tiedottaja Sari Keski-Antila toteaa.

Asunnon tyhjentämisellä voi olla kiire

Ajatuksissa on myös monta muuta asiaa, joista kierrättäminen ei välttämättä ole päällimmäisenä. Moni käyttää myös ammattilaisten apua kuolinpesän tyhjentämiseen.

– Suurin haaste on perikuntalaisilla, jotka tyhjentävät asunnon nopeasti. Siinä tilanteessa ei jätehuolto ole ensimmäinen asia, mikä on mielessä, Keski-Antila pohtii.

Muuttolaatikoita ja jätesäkkejä.
Derrick Frilund / Yle

Jos vainaja on asunut vuokralla, eikä omaisia löydy tyhjentämään asuntoa, omaisuus siirtyy Valtionkonttorin vastattavaksi.

Neuvoa lajitteluun voi kysyä suoraan jätteenkäsittelylaitoksilta. Perämeren Jätehuollosta muistutetaan, että jos esimerkiksi tyhjentää asunnon kaikki jätteet ja tavarat samalle lavalle, nousee lajittelumaksu korkeammaksi.

– Jos lavalle on lapettu kaikki esineet vuosikymmenten takaa, niin silloin hinta on aika tyyris, Keski-Antila sanoo.

Keski-Antila ymmärtää hyvin perikunnan kiireen ja sen, että jätteiden lajittelu ja kierrättäminen unohtuvat. Kuolleen henkilön asiakaskorttia voi käyttää kuolinpesän maksuttomien jätekuormien tuomiseen laitokselle.

Asiakaskortilla saa tuoda neljä maksutonta jätekuormaa vuosittain Perämeren Jätehuollon alueella.