Hyppää sisältöön

Sebastian Tynkkynen erotettiin Oulun helluntaiseurakunnasta, koska hän haluaa naimisiin miehen kanssa – Professori: “Ihmisoikeusnäkökulmasta voitaisiin katsoa syrjinnäksi”

Oululainen poliitikko Sebastian Tynkkynen (ps.) on erotettu helluntaiseurakunnasta. Tynkkysen mielestä syy erottamiselle on hänen parisuhteensa miehen kanssa, mutta seurakunnan pastori kiistää sen. Lakiasiantuntijan näkökulmasta erottamistapaus on kimurantti.

Sebastian Tynkkynen ja hänen poikaystävänsä Alan Da Silva marraskuussa 2018. Kuva: Sebastian Tynkkynen

Videolla ahdistuneen oloinen Sebastian Tynkkynen (ps.) kuvaa itseään Oulun Helluntaiseurakunnan kirkkosalissa ja puhuu suhteestaan kotiseurakuntaansa.

On vuosi 2017 ja Tynkkynen pelkää, ettei enää pian ole tervetullut jumalanpalvelukseen.

– Sitten kun seurakunta saa tietää, että mulla on… nytkään mä en uskalla sanoa sitä ääneen, Tynkkynen huokaa.

Sana, joka jää sanomatta on poikaystävä.

Youtube-kanavallaan julkaisemassaan videossa (siirryt toiseen palveluun) Tynkkynen seuraa tapahtumia, joka johtivat hänen erottamiseensa Oulun helluntaiseurakunnasta tänä syksynä.

“Käsitykset avioliitosta poikkeavat”

Erottamisen syyksi Tynkkynen kertoo sen, että hänellä on poikaystävä.

Videolla näytetään sensuroitu versio seurakunnan vanhimmiston kokouspöytäkirjasta. Siitä on mustattu pois erottamispäätöksen tehneiden nimet sekä virallinen erottamissyy.

Yle on nähnyt dokumentin sensuroimattoman version.

Virallinen erottamissyy on, että ”Sebastian Tynkkysen ja Oulun Helluntaiseurakunnan käsitykset avioliitosta poikkeavat merkittävästi toisistaan”.

Erottamispäätöksessä mukana ollut pastori Hannu Orava kieltää erottamisen johtuneen Tynkkysen seksuaalisesta suuntautumisesta.

– Näinkin suureen seurakuntaan kuuluu monenlaisen seksuaalisen identiteetin omaavia henkilöitä. Meillä raja menee siinä, että avioliitto on naisen ja miehen välinen.

Oravan mukaan päätökseen vaikutti se, että Tynkkynen on puhunut omasta avioliittokannastaan julkisuudessa, esimerkiksi omassa blogissaan.

Uskonnonvapauslaki mahdollistaa erottamisen

Erottamisessa seurattiin Suomen Helluntaikirkon yhdyskuntajärjestystä (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan seurakunnasta voidaan erottaa, mikäli jäsen on luopunut “seurakunnan opetuksen mukaisista kristityn elämäntavoista”.

– Varmistin tarkasti, että toimimme Suomen lakien mukaisesti, Orava kertoo.

Helluntaikirkko on rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta ja siksi sekä uskonnonvapaus- että yhdistyslain piirissä.

Oikeustieteen professori Pauli Rautiainen Itä-Suomen yliopistosta näkee erottamistapauksen varsin monimutkaisena.

– Yleisestä ihmisoikeusnäkökulmasta voisi ajatella, että tämän tyyppinen asetelma voitaisiin katsoa syrjinnäksi.

Lain näkökulmasta asiaa on Rautiaisen mukaan kuitenkaan vaikea lähteä ratkomaan, sillä uskonnon harjoittaminen on rajattu yhdenvertaisuuslain ulkopuolelle.

Näin ollen erottamisen ei välttämättä voida ajatella olevan lain mukaista syrjintää.

– Emme saa asiaan juridisesti hirveän tehokkaasti otetta. Lainsäätäjä on tietoisesti luonut asetelman höttöiseksi.

Erotettu voi tehdä kantelun

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto ei ota kantaa yksittäistapaukseen, mutta kehottaa henkilöä, joka epäilee itseensä kohdistuneen syrjintää, tekemään asiasta kantelun.

– Silloin voimme arvioida, kuuluuko tapaus yhdenvertaisuuslain soveltamispiirin vai ei, eli liittyykö erottaminen lain mukaiseen uskonnon harjoittamiseen, pohtii erityisasiantuntija Robin Harms yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

Tapausten määrästä ei tarkkaa tietoa

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtajan Joni Valkilan mukaan erottamisia uskonnollisista yhteisöistä tapahtuu seksuaalisen suuntautumisen perusteella, mutta tarkkaa lukua hän ei osaa sanoa.

– Selvää on, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia on paljon myös yhteisöissä, jotka suhtautuvat näihin vähemmistöihin jyrkän tuomitsevasti. Jotkut heistä päätyvät yhteisöistä erotetuiksi tai ovat pakotettuja eroamaan.

“Kodista ulosheitetty olo”

Erottamispäätös on lapsuudesta saakka seurakunnan toimintaan osallistuneelle Tynkkyselle kipeä aihe.

– Ihan kuin kodista olisi laitettu ulos.

Tynkkynen toivoisi, että helluntailaisuudessa käytäisiin avoimempaa keskustelua seksuaalisuudesta.

– Helluntailaisuudessa toistetaan liian paljon sitä, mitä aikaisemmat pastorit ovat eri aikoina kokeneet. Toivoisin keskustelua siitä, onko Raamattua tulkittu homoseksuaalisuuden osalta rajulla tavalla väärin.

Jutun otsikkoa ja alaotsikkoa on korjattu klo 12.39: Otsikossa ja alaotsikossa kerrottiin aiemmin, että Tynkkysen mielestä syy erottamiselle oli homoseksuaalisuus. Tynkkynen kuitenkin pitää syynä sitä, että hänellä on poikaystävä.

Sebastian Tynkkynen on vieraana perjantain Sannikka&Ukkolassa. Areenassa kello 20 alkaen.