Analyysi: Britannia on neuvotellut EU:n kanssa huippudiilin – Se takaisi Britannialle tiiviimmän EU-suhteen kuin Norjalle ja avaisi jopa ovet EU:n huippukokouksiin

Erosopimus vaikuttaa Britannian voitolta, mutta se repii Iso-Britannian osia erilleen toisistaan.

Brexit
Theresa May ja Jean-Claude Juncker
Theresa May ja Jean-Claude Juncker Brusselissä 21. marraskuuta.Olivier Hoslet / EPA

EU:n ja Britannian laatima poliittinen julistus niiden tulevasta suhteesta on huomattavan avokätinen Britannialle.

Sille tarjotaan jopa mahdollisuutta osallistua EU:n huippukokouksiin ja ministerineuvostojen istuntoihin. Se voi myös osallistua päätösten tekniseen valmisteluun ja seurata EU-parlamentin työtä.

8-sivuinen poliittinen julistus (siirryt toiseen palveluun) julkistettiin erosopimuksen yhteydessä. Se on Britannian ja EU:n julkilausuttu tavoite suhteiden tilasta EU-eron jälkeen.

Ja sen mukaan suhteesta tulee niin tiivis, että esimerkiksi EU:n kanssa nyt erittäin läheisissä väleissä oleva Norja voi sellaisesta vain haaveilla.

Suuri osa Britannian ja EU:n yhteistyöstä jatkuu ennallaan: kauppa säilyy vapaana ilman tulleja, ja työntekijöiden ja kansalaisten vapaa liikkuminen turvataan puolin ja toisin mahdollisimman laajasti. Lentoliikennejärjestelyt säilynevät ennallaan ja yhteistyö jatkuu energia-aloilla, puolustuksessa ja turvallisuudessa.

Kaavailtu taloudellinen yhteistyö tarkentui toissapäivänä kun pääministeri Theresa May tapasi komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Brysselissä. Nyt 26-sivuinen poliittinen julistus on EU-maiden ja brittihallituksen arvioitavana.

Theresa May antamassa lausuntoa parlamentille.
Theresa May oli brittiparlamentissa korvennettavana erosopimuksesta torstaina alkuiltapäivästä.AFP

Brittiparlamentti yhä kanto kaskessa

Jos EU sunnuntaina hyväksyy erosopimuksen ja tulevaa suhdetta koskevan poliittisen julistuksen, ne on saatava läpi Britannian parlamentissa.

Se tuntuu edelleen olevan hiuskarvan varassa, vaikka nyt neuvoteltu sopimus vaikuttaa Britanniallle edulliselta.

Kuluneet kaksi viikkoa ovat olleet EU-politiikan ja -diplomatian kiireisimmät ja myrskyisimmät miesmuistiin. Lähes puolentoista vuoden tiiviiden ja karikkoistenkin neuvotteluiden jälkeen EU:n ja Britannian neuvottelijat pääsivät vihdoin tulokseen Britannian EU-erosopimuksesta ja tulevan suhteen raameista.

– Olen luvannut kansalle brexitin ja Britannia eroaa Euroopan unionista 29. maaliskuuta 2019. Neuvottelutulos on Britannian kansalaisten ja maan etujen mukainen, sanoi pääministeri Theresa May sopimusneuvottelujen jälkeen.

Neuvoteltu erosopimus on herättänyt suuria tunteita Iso-Britannian eri osissa Skotlannista Gibraltarille. Sekä Skotlanti että Gibraltar olisivat halunneet pysyä EU:ssa, ja siksi ero on niille ylipäätään kova pala. Skotlantia hiertää lisäksi erityisasema, jonka Pohjois-Irlanti voi saada.

Johtaako kaupparaja äänestykseen Irlannin yhdistymisestä?

Brexitin tavoitteet palauttaa Britannian itsemääräämisoikeus rajoihin, lakeihin ja rahankäyttöön eivät ole toteutuneet, ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Erosopimuksen mukaan Britannia on sidottu EU:n tulliliittoon siirtymäkaudeksi tai kunnes Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymykseen löytyy lopullinen ratkaisu. Jos ratkaisua ei löydy siirtymäajan päättyessä 2020, niin Pohjois-Irlanti jää osaksi tulliliittoa ja sisämarkkinoita, toisin kuin Britannia.

Tämä on vakuutus, niin kutsuttu backstop, joka takaa 1998 solmitun Pitkänperjantain rauhansopimuksen hengessä rajattoman yhteiselon Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin kesken.

– Sopimus, joka mahdollistaa kaupparajan nousun Pohjois-Irlannin ja Iso-Britannian välille on lähtökohtaisesti vastoin perustuslaillista ja taloudellista itsemääräämisoikeutta, sanoi Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:ta johtava Arlene Foster.

Foster julisti heti sopimuksen tultua julki, että DUP äänestää sitä vastaan. DUP:lla on 10 kansanedustajaa Britannian parlamentissa ja heillä on vaa’ankieliasema brittihallituksen tukipuolueena.

Arlene Foster ajaa Pohjois-Irlannissa kovaa protestanttista unionistipolitiikkaa, vaikka enemmistö itsehallintoalueesta äänesti EU-jäsenyyden puolesta.

Arlene Foster
Arlene FosterPaul McErlane / EPA

Irlannin tasavallan parlamentti Dáil on hyväksynyt alustavan erosopimuksen EU:n ja Britannian välillä ilman äänestystä.

– Sopimus on hyvä Irlannille ja EU:lle, sanoi pääministeri Leo Varadkar parlamentissa.

Pohjois-Irlannin toisen valtaapitävän puolueen Sinn Féinin puheenjohtaja Mary Lou McDonald pitää DUP:n kantaa vastuuttomana ja vastoin kansan enemmistön tahtoa.

– Enää ei ole kysymys siitä järjestetäänkö Irlantien yhdistymisestä kansanäänestys, vaan on kysymys siitä milloin se järjestetään, McDonald totesi Dáilin istunnossa.

Sinn Féinillä on Pohjois-Irlannissa laaja kannatus ja vain yksi paikka vähemmän itsehallinnon edustajakokouksessa kuin DUP:lla.

Sinn Féinin päätavoite on yhdistää Pohjois-Irlanti Irlannin tasavaltaan.

Osapuolet voivat yhdistyä yhdeksi valtioksi kansanäänestyksen kautta. Pitkänperjantain rauhansopimus tunnustaa Pohjois-Irlannin mahdollisuuden liittyä Irlantiin, jos alueen enemmistö niin haluaa. Yhdistymisestä olisi järjestettävä kansanäänestys myös Irlannin tasavallan puolella.

Irlannilla on ollut veto-oikeus erosopimukseen koskien Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajajärjestelyjä, jotka osoittautuivat koko erosopimuksen vaikeimmaksi osaseksi.

Mielenosoittajia Glasgowissa 2014.
Skotlantilaiset brexitin vastustajat osoittivat mieletään Glasgowissa kesäkuussa 2014.Robert Perry / EPA

Skotlannissa itää ajatus itsenäistymisestä

Pitkään hiljaa ollut Skotlanti on DUP:n lailla myös älähtänyt, mutta eri syistä kuin Irlanti. Skotlanti järjesti 2014 kansanäänestyksen itsenäistymisestä, mutta äänestyksen voittivat itsenäistymisen vastustajat.

EU-kansanäänestyksessä selvä enemmistö skoteista olisi halunnut jäädä EU-jäseneksi.

Skotlannin itsehallintoaluetta johtava kansallispuolue SNP:n johtaja ja ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon ei myöskään hyväksy EU:n ja Britannian välistä erosopimusta.

Sturgeonin mukaan Pohjois-Irlantia koskeva ratkaisu voi johtaa siihen, että alueet ovat eri asemassa Britanniaan nähden, jos Pohjois-Irlanti jää EU:n tulliliittoon ja osaksi sisämarkkinoita. Se antaisi Pohjois-Irlannille osana EU:ta selvän kilpailuedun Skotlannin jäädessä sisämarkkinoiden ulkopuolelle.

Kansanäänestyksen jälkeen 2014 silloinen johtaja Alex Salmond totesi, että itsenäisyyshaaveet on kuopattu ainakin sukupolveksi. Nyt Skotlannissa on virinnyt uudelleen äänekäs vaade EU-jäsenyyden ja itsenäisyyden puolesta.

– Meidät on viety EU:sta ja yhteismarkkinoilta vastoin tahtoamme, twiittasi Sturgeon viimeksi tällä viikolla.

Gibraltar, uusi Pohjois-Irlanti

Espanja on jo haastanut erosopimuksen sisällön. Siinä Gibraltar on luetteloitu osaksi Iso-Britannian suvereniteettia. Gibraltar on Britannian merentakainen territorio, jonka omistuksesta Espanja ja Britannia yhä kiistelevät.

Alue on kooltaan vajaat seitsemän neliökilometriä ja sitä hallitsee jättimäinen kivi. 30-tuhannen asukkaan Gibraltar äänesti EU-jäsenyyden puolesta lähes sataprosenttisesti.

Itsehallintoalueella on tiiviit suhteet ja yhteydet Espanjaan. Britannian armeija hallitsi alueen taloutta 1980-luvulle, mutta sen osuus on hiipunut 7 prosenttiin.

Nyt aluetta dominoivat rahoitussektori, online-pelit ja turismi verovapauksineen.

Espanjan sosialistipääministeri Pedro Sanchez vaatii, että sekä erosopimuksessa, että tulevaa suhdetta koskevassa julistuksessa todetaan selkeästi, että Gibraltarin tulevaisuus on ainoastaan Espanjan ja Britannian välinen asia.

Espanjan kanta ei vielä kaada sopimusta Euroopan unionissa. Hyväksymiseen tarvitaan vain jäsenvaltioiden määräenemmistö. Mutta Gibraltar on merkki säröstä EU:n kannassa, joka toistaiseksi on ollut yhtenäinen.

Gibraltar
Espanja tahtoo neuvotella Gibraltarin asemasta suoraan Britannian kanssa.Matt Cardy / Getty Images

Parlamentissa edessä kiivain koitos sopimuksesta

May on luvannut, ettei uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä järjestetä. Hän on vain todennut, että jos hänen neuvottelemansa sopimus ei kelpaa, vaihtoehto on sopimukseton ero tai jopa eron peruuntuminen.

Ero voisi peruuntua, jos parlamentti äänestää sopimuksen nurin ja se johtaisi hallituksen kaatumiseen ja uusiin vaaleihin.

Vaaleista tulisi väistämättä uusi kansanäänestys, jota yhä useampi poliitikko, asiantuntija ja kansalainen toivoo.

Yksi vaihtoehto on tietysti yrittää parlamentin päätöksellä palata neuvottelupöytään ja koettaa saada parempi neuvottelutulos EU:n kanssa. Se vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Lue myös:

Mitä brexitistä vielä oikein tulee? Tässä Britannian brexit-draaman kuusi vaihtoehtoista lopputulosta

Analyysi: Britannian erosopimus ei täytä brexitin lupauksia