Tässä ovat Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat vuodelle 2019

Palkintoraati valitsi kuusi ehdokasta yhteensä 88 palkinnon piiriin kuuluvasta teoksesta.

kirjallisuus
Savonia-palkintoehdokkaat
Yle

Kuusi teosta on ehdolla Kuopion kaupungin jakaman Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Vuoden 2019 palkinnon ehdokkaat julkistettiin perjantaina osana Kirjakantti-tapahtumaa.

Palkintoraati valitsi ehdokkaat yhteensä 88 palkinnon piiriin kuuluvasta tänä vuonna ilmestyneestä teoksesta. Palkinto jaetaan vuosittain savolaiselle kirjailijalle tunnustuksena merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta.

Voittaja julkistetaan 2. tammikuuta 2019 Kuopion kaupungintalolla. Tämän vuoden palkintosumma on 12 000 euroa. Viime vuoden palkinnon sai Asko Sahlberg teoksesta Amandan maailmat.

Tässä ovat ehdokkaat ja valintaraadin antamat perustelut:

Heidi Jaatinen, Koski (Gummerus)

"Väkevä savolainen sukutarina, jossa ei pureta vain yhden suvun tai kylän, vaan samalla koko kansakunnankin traumoja sadan vuoden ajalta Suomen itsenäistymisestä lähtien. Upealla kielellä kirjoitettu löytöretki menneeseen, sen arkeen ja ihmismieleen."

Maritta Lintunen, Stella (WSOY)

"Mukaansa tempaava, syvällinen kuvaus musiikin lumosta sekä lahjakkuuden taakasta ja armosta. Samalla kyse on ihmissuhteiden valtarakennelmista ja traumoista. Lintusen teksti suorastaan soi kaiken vallankäytön, tukahduttamisen, innostumisen ja kysymyksiin vastauksia etsimisen keskellä."

Päivi Lipponen, Ihmisyyden vuoksi (WSOY)

"Esikoisromaani paljastaa, miten samanlaisia menetelmiä ideologiset diktatuurit Euroopassa käyttivät päästäkseen valtaan vuosina 1917–1945. Romaanissa fakta ja fiktio kulkevat rinnan, lainaukset todellisten ihmisten kirjeistä ja dokumenteista välittävät sodan kauhuvuosien tunteet."

Erkka Mykkänen, Something not good (WSOY)

"Viihdyttävän lämminhenkinen kuvaus itseään etsivästä nuoresta miehestä, jonka sielun- ja mielenmaisemat eivät meinaa mahtua aikuisuuden kehyksiin. Kyseessä on hieno ajankuva, joka kertoo raikkaalla tavalla nuorten aikuisten sitoutumis- ja kasvukivuista. Tarina laajenee kuvaamaan kokonaisen sukupolven elämää."

Markku Pääskynen, Hyvä ihminen (Tammi)

"Nuori suomalainen mies etsii itseään vaeltamalla paikasta toiseen Euroopassa. Kielellisesti loistokas romaani sivullisuuden ongelmasta 2000-luvulla. Teoksen tapahtumat liikkuvat mystisesti toistuen toden ja epätoden väliä. Täydellisyyteen hiottua tekstiä, joka soljuu eteenpäin runollisen vaivattomasti ja taianomaisen kauniina."

Lauri Rikala, Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti (Poesia)

"Aforismikokoelma, joka pysäyttää ajattelemaan. Yksittäisistä mietelauseista kasvaa suurempia sarjallisia kokonaisuuksia, jotka pohtivat aikamme ilmiöitä ja meitä ihmisiä. Aforismit ottavat myös yhteiskunnallisesti kantaa ja ovat älyllisesti oivaltavia olematta turhan totisia."