Vammaisneuvosto halusi esteettömyyden esille – päätti valita esteettömimmän yrityksen

Janakkalassa on nimetty ensimmäistä kertaa kunnan esteettömin yritys.

esteettömyys
Pyörätuolilla liikkuva henkilö.
Janine Wiedel / AOP

Lastenvaunut, rollaattori tai pyörätuoli. Varmaan jokainen meistä kohtaa jossain elämän vaiheessa esteitä, jotka haittaavat arkisia asioita.

Janakkalassa vammaisneuvosto halusi nostaa esteettömyyden pöydälle ja haastoi kuntalaiset ilmiantamaan yrityksiä, jotka ottavat huomioon vammaiset sekä muut hankalasti liikkuvat ihmiset.

Eniten ehdotuksia ja ääniä keräsi Turengissa toimiva hyvinvointialan yritys My Line fysioterapia & liikunta.

– Yritystä kiiteltiin muun muassa siitä, että liikuntaesteinen pystyy hyvin liikkumaan ja harjoittelemaan tiloissa. Kaikki asiakkaat huomioidaan ja palvelu on loistavaa, kertoo vammaisneuvoston puheenjohtaja Paula Helin.

Esteettömyys sopii kaikille

Paula Helin kertoo, että Janakkalan vammaisneuvostossa oli mietitty jo jonkin aikaa keinoa, millä voisi nostaa esteettömyysasiaa esille.

– Pohdinnan jälkeen päätimme lähteä yrittäjyyslinjalla liikkeelle.

Vammaisneuvoston kysely oli kuukauden päivät esillä Janakkalan kunnan sivuilla. Kuntalaiset eivät Helinin mukaan vielä kovin innokkaasti esittäneet omia ehdokkaitaan esteettömiksi yrityksiksi.

Pääasia on, että ihmiset edes vähän löytävät tämän idean.

Paula Helin

– Olimme kuitenkin tyytyväisiä kyselyn tulokseen. Me ajattelimme, että ei se määrä vaan laatu. Ehdokkaiden joukosta löytyi hyviä yrityksiä ja pääasia on, että ihmiset edes vähän löytävät tämän idean.

Pienet asiat helpottavat kaikkien liikkumista ja asiointia

Paula Helin toivoo, että yritykset innostuvat esteettömyydestä.

– Aika pienillä asioilla pystyy kuitenkin helpottamaan arjessa selviytymistä ihan kaikille. Ei pelkästään liikuntavammaisten eikä aistivammaisten, vaan ihan kaikkien ihmisten.

– Esteettömyys esimerkiksi kaupassa ei haittaa ketään, eikä ole keneltäkään pois. Esteettömyyttä ei aina välttämättä tarvitse ajatella vammaisuuden kautta.

Janakkalan vammaisneuvosto ei ole vielä päättänyt jatkaako se ensi vuonnakin kunnan parhaan esteettömän yrityksen etsintää. Helinin mukaan mahdollista on, että kysely järjestetään joka vuosi.