Valta vaihtuu Tornion seurakunnassa: Keskusta ja vanhoillislestadiolaiset menettävät yksinkertaisen enemmistönsä

Tornion seurakuntavaaleissa sitoutumattomien ja viiden puolueen liitto sai yksinkertaisen enemmistön.

vaalit
Tornion puukirkko
Johtoryhmän on oltava vaalituloksen painoarvon mukainen, sanoo Elävä seurakunta -yhdistyksen asiamies Raimo Kittilä.Risto Koskinen / Yle

Ennen viime sunnuntain seurakuntavaaleja keskustalla ja vanhoillislestadiolaisilla oli yksinkertainen enemmistö Tornion seurakunnassa.

Sitoutumattomat ja muut puolueet lähtivät kuitenkin haastamaan vallanjakoa ja perustivat yhteisen listan, joka nousi seurakunnan suurimmaksi ryhmäksi ja sai valtuustoon yksinkertaisen enemmistön.

Elävä seurakunta -yhdistyksen asiamies Raimo Kittilä yllättyi yhteislistan menestyksestä.

– Tämä ole meille enemmän kuin osasimme odottaa, Kittilä sanoo.

Painoarvo huomioitava puheenjohtajien valinnoissa

Vuoden 2014 seurakuntavaaleissa sitoutumattomien ryhmä sai toiseksi eniten ääniä Torniossa. Se jäi kuitenkin ilman puheenjohtajapaikkoja sekä kirkkovaltuustossa että kirkkoneuvostossa.

Sitoutumattomien, demareiden, vasemmistoliiton, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten yhteislista ei kuitenkaan aio käyttää omaa yksinkertaista enemmistöään, kuten keskusta ja vanhoillislestadiolaiset tekivät viime kerralla.

– Johtoryhmän on oltava vaalituloksen painoarvon mukainen. Emme halua kuitenkaan kärjistää sitä, koska kärsimme siitä itse viime kerralla. Korostamme yhteistyötä, jossa toiset otetaan aiempaa enemmän huomioon, Kittilä sanoo.

Kittilän mukaan Elävä seurakunta haluaa ainakin valtuuston puheenjohtajan paikan. Jaossa ovat myös sekä kirkkovaltuuston että kirkkoneuvoston puheenjohtajan paikat. Kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimii kirkkoherra.

Tornion eroa Kirkkolaivasta harkitaan uudelleen

Viime valtuustokaudella yksi kovaa kritiikkiä saanut päätös oli Tornion seurakunnan päätös erota Kirkkolaiva -lehdestä.

– Nykyinen tilanne on hyvin onneton ja monella tavalla protestoitu. Varsinkaan ikääntyneet ihmiset eivät ole ymmärtäneet, että maallisessa lehdessä on vain yksi tai kaksi sivua lähinnä seurakunnan tiedotusta. Siinä pitäisi olla mukana myös hengellisen toiminnan esillä pitämistä.

Kittilä pitääkin mahdollisena, että tilannetta tarkastellaan uudelleen.

– Kyllä Kemi-Tornion rovastikunta kaipaa todella yhteistyötä. Miten yhteistyötä voi tehdä, jos ei ole yhteistä tiedotusta? Tähän kyllä palataan. Tilanne tulee muuttumaan tavalla tai toisella, Kittilä vakuuttaa.

Kemissä vasemmisto sai vaalivoiton

Kemin seurakuntavaaleissa vasemmistopuolueiden ryhmä sai vaalivoiton. Vasemmisto nosti kirkkovaltuuston paikkansa kymmenestä kahteentoista. Keskustan, kokoomuksen ja lestadiolaisten ryhmittymä säilytti kuitenkin yksinkertaisen enemmistönsä viidellätoista valtuutetulla.

Keminmaalla valtuuston koko pieneni, minkä vuoksi sekä vasemmisto- että oikeistovetoinen ryhmä menetti kumpikin kaksi paikkaa. Keskustavetoinen ryhmä säilytti selkeän yksinkertaisen enemmistönsä. Sillä on 17 paikkaa, kun vasemmistovetoisella ryhmällä on kaksi valtuutettua.

Simossa, Tervolassa ja Ylitorniolla vaali oli sopuvaali.