Veteraanien kotiapu loppuu – Soite arvioi palveluntarpeen, mutta ei usko suuriin muutoksiin

Suuriin muutoksiin palveluntarpeessa ei uskota, koska suuri osa saa jo nyt Soitelta apua kotiin.

sotaveteraanit
Henkilö auttamassa vanhusta keittiössä.
Yle

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Soite varautuu pitkäaikaistyöttömiä työllistäneen sotaveteraanien avustajatoiminnan loppumiseen vuodenvaihteessa. Maakunnassa apua on saanut tänä syksynä 300 veteraania, puolisoa ja leskeä.

Veteraaneja Soiten alueella oli elokuussa elossa 110, joista kotona asui 75. Avunsaajista valtaosa onkin ollut puolisoita ja leskiä.

Soite varautuu tekemään avustajatoiminnan piirissä olleille palveluntarpeen arviointeja. Suuriin muutoksiin palveluntarpeessa ei uskota, koska suuri osa saa jo nyt Soitelta apua kotiin.

Vaikeimmassa asemassa ovat ne, joilla ei ole rintamatunnusta. Heitä Soite voi auttaa löytämään yksityisen palveluntuottajan, joka tarjoaa arvonlisäverotonta kotiapua.

Soite myöntää rintamatunnuksen omaaville veteraaneille maksuttomien terveydenhuollon palveluiden lisäksi ilmaisen kotihoidon, kotisairaanhoidon sekä näihin liittyvät tukipalvelut.

Veteraanipiirillä ei ole enää mahdollisuuksia jatkaa avustustoimintaa, koska hankerahoitus muuttuu ja asiakkaita on aina vaan vähemmän.

Keski-Pohjanmaan sotaveteraanipiiri on palkannut vuodesta 2011 pitkäaikaistyöttömiä tukemaan veteraanien sekä heidän puolisoiden ja leskien kotona asumista. Asiakkaista 95 prosenttia on ollut veteraanien puolisoita ja leskiä.

Projekti ei ole ulottunut Kanta-Kokkolan alueelle. Vetelissä ja Perhossa toimii puolestaan omat hankkeet, jotka tarjoavat vastaavaa apua.