Pori sai valtiolta luvan kilpailuttaa Helsingin-lennot

Porin kaupunki on jo alkanut etsiä sopivaa lentoyhtiötä hoitamaan reittiliikennettä.

lentoliikenne
Nextjetin lentokone Porin lentokentällä.
Nextjetin lennot loppuivat toukokuussa.Karri Laihonen / Yle

Porin kaupunki on saanut Liikennevirastolta luvan kilpailuttaa Porin ja Helsingin väliset lennot.

Lupa julkisen palvelun velvoitteen mukaisille lennoille on annettu aikavälille 1.8.2019–23.12.2022. Kaupunki onkin nyt alkanut etsiä sopivaa lentoyhtiötä reitille.

Tavoitteena on löytää sellainen lentoyhtiö, joka ei mene konkurssiin tai luovu leikistä kesken. Kilpailutuksen hinta ei ole vielä tiedossa vaan riippuu saatavista tarjouksista.

Vaikea reitti

Porin ja Helsingin väliset lennot loppuivat toukokuussa, kun lentoyhtiö Nextjet meni konkurssiin.

Nextjet ehti lentää reittiä vain runsaan vuoden ajan. Sitä ennen reittiä on lentänyt viime vuosina useita eri yhtiöitä, mutta kestävää markkinaehtoista tai edes kaupungin markkinointituella toimivaa ratkaisua ei ole löytynyt.

Lentokenttä pelissä

Kotimaisen reittiyhteyden avaaminen on tärkeää Porin kaupungille, koska lentokenttiä ylläpitävä Finavia maksaa kustannukset vain sellaisten lentokenttien osalta, joilla on säännöllistä kotimaista lentoreittiliikennettä.

Lentokentän ylläpidon loppuminen tulisi Porin kaupungille kalliiksi. Kenttää käyttää muun muassa kaupungille tärkeä ilmailuopisto. Jos Finavia ei maksa kentän kustannuksia, kaupunki joutuu itse kaivamaan kuvettaan.

Jo nyt reittiliikenteen loppumisesta on tullut kaupungille 50 000 euron kuukausittaiset kustannukset. Pori maksaa tukea Suomen Ilmailuopistolle.