"Lasken sekunteja, että pääsen availemaan laatikoita" – helsinkiläinen divarinpitäjä osti WSOY:lta 25 000 kirjan arkistoerän

Arvokkaaseen erään kuuluu niteitä 140 vuoden ajalta. Elmeri Vehkala uskoo löytävänsä joukosta myös helmiä.

kirjat
Divarin pitäjä Elmeri Vehkala poseeraa WSOY:lta ostamiensa kirjalaatikkopinojen edessä 22.11.2018
– Olen yrittänyt olla miettimättä, mitä todella arvokasta WSOY on julkaissut muinaisina vuosina, divarinpitäjä Elmeri Vehkala sanoo.Ilkka Klemola / Yle

Miten paljon painaa 25 000 kirjaa? Helsinkiläinen divarinpitäjä Elmeri Vehkala tietää sen tarkalleen: 13,5 tonnia. Sen verran hän on roudannut kirjallisuutta varastoonsa. Kolmelta ihmiseltä meni urakassa neljä tuntia.

Vehkala osti viime viikon lopulla WSOY:n arkistosta poikkeuksellisen ison määrän kirjoja, erän, johon kuuluu niteitä 140 vuoden ajalta. Kaupat divarinpitäjä teki viime viikolla ja tavara saapui tänään: 787 laatikollista kirjoja.

– Taivaankappaleet järjestyivät oikeaan asentoon. Me teimme tarjouksen, joka hyväksyttiin, Vehkala sanoo.

Sitä, millä summalla kirjat vaihtoivat omistajaa, mies ei paljasta, mutta kuvailee hintaa kohtuulliseksi.

Varaston aarteet tulivat tarjolle, kun WSOY päätti siivota arkistonsa. Yle kertoi viime marraskuussa, että kustantajan varastoon oli ehtinyt kertyä 330 000 kirjaa viimeisen 140 vuoden aikana.

WSOY:n asiantuntijaryhmä kartoitti, mikä osuus sisällöstä on antikvaarisesti arvokasta. Vehkala kertoo ostaneensa juuri tämän osan.

Divarinpitäjä Elmeri Vehkala tutkii ostamiensa WSOY:n kirjalaatikoiden sisältöä. Joukosta löytyy muun muassa Nikolaj Ognevin kirjasta Kastja Rjactsevin päiväkirja -kirjasta. 22.11.2018
Elmeri Vehkalan ostamasta erästä löytyy muun muassa Nikolai Ognjevin Kostja Rjabtsevin päiväkirja.Ilkka Klemola / Yle

Joukossa Hitleriä, keittokirjoja ja helmiä

Sen, mitä laatikoista paljastuu, divaristi tietää vain suunnilleen.

– Siellä on kaikkea laidasta laitaan, myös hämärää pienpainatetta, kirjoja Suomen suvuista, uskonnosta, nimikkeitä Hitleristä keittokirjoihin. Erän voima on siinä, että kukaan ei tiedä.

Vaikka tavara ei Vehkalan mukaan ole välttämättä kauttaaltaan täyttä timanttia, hän uskoo, että joukosta löytyy todella harvinaisia kirjoja, joita hänkään ei asiantuntijana ole koskaan nähnyt.

– Olen yrittänyt olla miettimättä, mitä todella arvokasta WSOY on julkaissut muinaisina vuosina.

Divarinpitäjä Elmeri Vehkala tutkii ostamiensa WSOY:n kirjalaatikoiden sisältöä. Lähikuva avatusta kirjalaatikosta. 22.11.2018
– Siellä on kaikkea laidasta laitaan, myös hämärää pienpainatetta, kirjoja Suomen suvuista, uskonnosta, nimikkeitä Hitleristä keittokirjoihin. Erän voima on siinä, että kukaan ei tiedä, Elmeri Vehkala kuvailee ostamiaan niteitä.Ilkka Klemola / Yle

Kirjat päätyvät myyntiin

Omaan käyttöön niteet eivät päädy. Vehkalalla on pääkaupunkiseudulla kolme liikettä eli antikvariaatit Punainen, Vihreä ja Oranssi planeetta, joista Yle on aiemmin uutisoinut, sekä useampi nettikauppa.

– Me löydämme kaikille ihanille kirjoille hyvän kodin. Me olemme juuri se taho, joka saa antikvaarisen kirjallisuuden parhaiten eteenpäin kuluttajille. Osa saattaa myydä hitaasti, mutta jokaisesta päästään eroon, Vehkala uskoo.

Minkään kulttuurisankarin viittaa mies ei suostu asettelemaan hartioilleen.

– Antikvariaattien tarkoitus on myydä. Usein lyödään leima, että teemme vain kulttuurityötä, että emme olisi oikeita kauppoja, mutta ala on pääkaupunkiseudulla elinvoimainen.

Eilen Vehkala päivitti FB-sivuilleen, että toteutunut kauppa on “lihaksi tullut penkomisunelma Alan Mysteerin äärellä.” Tänään ei enää malttaisi antaa haastatteluakaan.

– Lasken sekunteja, että pääsen availemaan laatikoita, hän sanoo.

Divarinpitäjä Elmeri Vehkala tutkii ostamiensa WSOY:n kirjalaatikoiden sisältöä 22.11.2018
Elmeri Vehkala ja tuore ostos: 787 kirjalaatikkoa, joiden sisältö on vielä hämärän peitossa.Ilkka Klemola / Yle