Saksassa kirkko kritisoi joulun kaupallistumista – Joulumarkkinat avautuvat liian aikaisin

Joulumarkkinat avautuvat kirkon mukaan turhan aikaisin.

joulumarkkinat
Valaistuja puisia myyntikojuja taustalla maailmanpyörä.
Tunnelmaa joulumarkkinoilta Berliinistä.Hayoung Jeon / EPA

Saksan evankelinen kirkko kritisoi torstaina joulun kaupallistumista. Joulumarkkinoiden aikainen avautuminen on kirkon mukaan merkki joulun ”armottomasta kaupallistamisesta”.

– Kaikelle on oma aikansa. Erityisen odottaminen, arjen ja juhlan eroavaisuus, työn ja levon vaihtelu – ne ovat nautinnollisia. Jos adventtiaikaa vain pidennetään, sen erityismerkitys katoaa ja kaikesta tulee tavanomaista, sanoi evankelisen kirkon edustaja Andreas Duderstedt Westfalenista.

Saksassa on joulumarkkinoilla on pitkät perinteet. Joulumarkkinoilla myydään glögiä, herkkuja, käsitöitä ja joulukoristeita. Suurin osa saksalaisista kaupungeista, kuten Berliini, Hampuri, Frankfurt, Köln ja Lyypekki, avaavat joulumarkkinat marraskuun viimeisellä viikolla.

Essenissä joulutori avattiin kuitenkin jo marraskuun puolessa välissä. Essenin katolinen hiippakunta on samoilla linjoilla evankelisen kirkon kanssa.

– Emme halua olla ilonpilaajia, hiippakunnan tiedottaja Ulrich Lota totesi.

– Mutta meistä on tärkeätä muistuttaa, että joulu ei ole vuoden loppuun sijoittuva kulttuurinen valonjuhla vaan silloin vietetään Jeesuksen syntymää, tiedottaja sanoi.

Lähteet: AFP