1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-virkamiehet Turkin vierailulla: Turkin on muutettava suuntaa

Turkki sai moitteita journalistien ja ihmisoikeusaktivisiten pidätyksistä.

Turkki
Mikrofonien edessä nainen ja kaksi miestä. Nainen katsoo keskellä olevaa miestä tiukasti.
Federica Mogherinin, Mevlüt Çavuşoğlun sekä Johannes Hahnin yhteinen tiedotustilaisuus Ankarassa.STR / EPA

Turkin on muutettava suuntaa sen nykyisistä käytännöistä laillisuusperiaatteen ja perusoikeuksien suhteen, linjasi EU Turkin vierailullaan.

Turkissa vierailleet EU:n korkea edustaja Federica Mogherini ja EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn moittivat Turkkia erityisesti journalistien ja yliopiston työntekijöiden pidätyksistä sekä kurdi-poliitikon oikeudenkäynnin hidastelusta.

Mogherini ja Hahn linjasivat näkemyksiä Turkista yhteisessä tiedotustilaisuudessa Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlu kanssa Ankarassa. Tiukkasanaiset lausunnot kiristivät tunnelmaa EU:n ja Turkin yhteisten neuvottelujen jälkeen.

Laajentumiskomissaari Hahn painotti poliittisen dialogin tärkeyttä, mutta sanoi EU:n olevan huolissaan journalistien sekä ihmisoikeusaktivistien pidätyksistä.

– Oikeudellisten toimien tulee perustua oletukseen syyttömyydestä. Toimittajien ja kansalaisaktivistien on voitava tehdä tärkeätä työtään, sanoi Hahn.

Hahn viittasi puheessaan muun muassa ihmisoikeusaktivisti Osman Kavalan ja 13 yliopiston työntekijän viimeviikkoiseen pidätykseen, Heitä syytetään yrityksistä syöstä Turkin hallitus vallasta vuoden 2013 mielenosoituksissa.

Turkin ulkoministeri puolusti maansa toimia.

Aiemmin tällä viikolla EU:n ihmisoikeustuomioistuin vaati kurditaustaisen HDP-puolueen johtaja Selahattin Demirtaşin oikeudenkäynnin pikaista edistämistä. Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Demirtaşin pidätys on kestänyt jo liian kauan. Demirtaş pidätettiin vuonna 2016.

– Turkin tulisi noudattaa ihmisoikeustuomioistuimen kehotusta, sanoi EU:n korkea edustaja Federica Mogherini.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi