Espanjan ja Britannian pääministereiden brexit-neuvottelut päättyivät tuloksettomina

Espanjan kanta on, että tulevaisuudessa EU:n neuvottelut Gibraltarin kanssa on pidettävänä erillisinä neuvotteluista Lontoon kanssa.

Brexit
Espanjan sosialistipuolueen pääsihteeri Pedro Sánchez
Espanjan pääministeri Pedro Sanchez uhkaa jättää erosopimuksen hyväksymättä, jos Gibraltarin asemaan ei saada lisää selvyyttä.EPA

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez on toistanut kantansa, jonka mukaan maa jättää Britannin ja EU:n välisen erosopimuksen hyväksymättä, mikäli sopimukseen ei tehdä muutoksia Gibraltarin osalta.

Sánchez kertoi asiasta neuvoteltuaan Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa.

Sánchezin mukaan osapuolten kannat ovat yhä kaukana toisistaan.

– Hallitukseni tulee puolustamaan aina Espanjan etuja. Jos muutoksia ei tehdä, käytämme veto-oikeutta brexitissä, kirjoitti Sánchez Twitterissä.

Espanja on vaatinut selkeää lupausta siitä, että tulevaisuudessa Gibraltaria koskevia talous- tai turvallisuussopimuksia ei tehdä ilman sen suostumusta. Espanja haluaa neuvotella Gibraltarin tulevaisuudesta suoraan Britannian kanssa.

Britannialle kuuluvassa Gibraltarissa Espanjan etelärannikolla asuu noin 33 000 ihmistä. Gibraltarin on määrä erota EU:sta samalla kuin Britannia, vaikka 96 prosenttia asukkaista äänesti brexitiä vastaan.

EU-komissio ja Britannia saivat aikaan sopimusluonnoksen brexitin jälkeisestä suhteestaan

Lähteet: Reuters, AFP