Yli 8 300 kuubalaislääkäriä lähti Brasiliasta – miljoonat jäivät ilman terveyspalveluja

Kuuba kutsui lääkärinsä takaisin Brasilian presidentiksi nimetyn äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron kommenttien vuoksi.

terveydenhuoltohenkilöstö
Brasilian taakseen jättävät kuubalaiset lääkärit jonottivat Brazilin kansainvälisellä lentokentällä  22. marraskuuta 2018.
Brasilian taakseen jättävät kuubalaiset lääkärit jonottivat Brazilin kansainvälisellä lentokentällä 22. marraskuuta 2018.JOEDSON ALVES/ EPA

Brasilian ja Kuuban välinen kiista maiden välisestä lääkäriohjelmasta on johtanut jo tuhansien kuubalaislääkärien poistumiseen Brasiliasta.

Pääosin Brasilian köyhillä ja syrjäisillä alueilla työskennelleiden kuubalaislääkärien poislähtö merkitsee sitä, että miljoonat brasilialaiset jäävät ilman terveyspalveluja. Syrjäiset alueet eivät juuri houkuttele brasilialaislääkäreitä.

Kuubalaisten pikapoistuminen maasta on johtanut tilanteeseen, jossa täyttämättömiä lääkärinvirkoja on 8332.

Maiden välinen kiista sai alkunsa, kun Brasilian presidenttinä tammikuussa aloittava äärioikeistolainen Jair Bolsonaro kyseenalaisti lehtihaastattelussa kuubalaislääkäreiden pätevyyden. Hän vaati lisäksi muutoksia maiden väliseen ”Enemmän lääkäreitä” -nimiseen ohjelmaan, jonka myötä noin 20 000 kuubalaislääkäriä saapui työskentelemään Brasiliaan vuodesta 2013 alkaen.

Bolsonaron mukaan Kuuban diktatuuri käyttää lääkäreitään orjatyövoimana, koska hänen mukaansa 75 prosenttia lääkäreiden palkasta menee suoraan Kuubaan. Bolsonaron mukaan kuubalaislääkärit voivat jäädä vain siinä tapauksessa, että heille maksetaan työstään 100-prosenttinen palkka. Hän vaati myös, että lääkäreiden pitää saada tuoda perheensä mukanaan Brasiliaan.

Kuuba kimmastui Bolsonaron kommenteista ja päätti kutsua takaisin kaikki lääkärinsä Brasiliasta.

Julkisten lääkäriklinikoiden odotushuoneet ammottavat tyhjyyttään

Torstaina Brasilian lentokentillä jonotti useita kuubalaislääkäreitä, jotka kertoivat uuden tilanteen aiheuttavan heissä ristiriitaisia tunteita.

– Olen onnellinen, että saan nähdä taas lapseni, mutta surullinen siitä, että ihmiset jäävät ilman terveyspalveluja, kertoi Bahian osavaltiossa kaksi vuotta työskennellyt yleislääkäri Lume Rodriguez.

32-vuotias Rafael Sosa puolestaan kertoi, kuinka potilaat olivat tulleet halaamaan kuubalaisia hyvästiksi.

– Vierailin täällä useiden potilaiden luona, joiden kotona ei ollut koskaan käynyt lääkäriä, hän sanoi.

Moni lentokentällä jonottanut kuubalaislääkäri sanoi lähtevänsä Brasiliasta ristiriitaisin tunnelmin.
Moni lentokentällä jonottanut kuubalaislääkäri sanoi lähtevänsä Brasiliasta ristiriitaisin tunnelmin.JOEDSON ALVES/ EPA

Eri puolilla Brasiliaa on nähty kuluneen viikon aikana tyhjiä odotushuoneita julkisilla lääkäriklinikoilla, jotka ovat olleet täysin riippuvaisia kuubalaislääkäreistä. Ajat on peruttu eikä uusista ole tietoa.

22-vuotias raskaana oleva Adrielly Rodrigues käännytettiin pois klinikalta Santa Marian kaupungissa, jonne hän oli menossa ultraäänitutkimuksiin.

– Olemme huolissamme, koska meillä ei ole rahaa maksaa yksityiselle lääkärille. Hän on viidennellä kuulla raskaana ja tarvitsee seurantaa ja testejä, valitteli naisen äiti Adriana Rodrigues.

Kaupunkien lääkärivirkoja saatu täytettyä

Lukuisat Brasilian paikalliset terveysviranomaiset ja eturyhmät ovat vedonneet maan hallitukseen, jotta se antaisi kuubalaislääkärien jäädä maahan.

Brasilian viranomaiset kertovat, että avoimiksi jääneisiin paikkoihin on palkattu muutamassa päivässä lähes 3500 paikallista lääkäriä. Nämä paikat sijaitsevat kuitenkin pääosin suurkaupunkien alueilla eivätkä syrjäseuduilla, missä lääkäreistä on huutava pula.

Kuuba on tunnettu korkealaatuisesta ja kaikille ilmaisesta terveydenhoidostaan. Lääkäreitä suhteessa asukkaiden lukumäärään on enemmän kuin juuri missään muussa maassa.

Yli 50 000 kuubalaista työskentelee parhaillaan 60 eri maassa. Ulkomailta saadut lääkäritulot ovat kommunistisen valtion suurin valuutanlähde.

Kuuba hermostui Bolsonaron kommenteista – kutsuu tuhannet Brasilian köyhimmillä alueilla työskentelevät lääkärit kotimaahan

Lähteet: Reuters