Vain Pello korottaa tuloveroa, kiinteistöveroa kiristää viisi kuntaa

Salla on Lapin ainoa kunta joka alentaa verotustaan ensi vuonna.

verotus
Kuvituskuva, vero.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vain yksi Lapin kunta korottaa tuloveroa ensi vuonna. Pello kiristää tuloveroprosenttia 0,25:llä prosenttiyksiköllä 21,25:een prosenttiin.

Rovaniemellä kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen enemmistö esittivät tuloveroprosentin korottamista, mutta kaupunginvaltuusto hylkäsi esityksen äänestyksen jälkeen.

Kuntaliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) viisi lappilaista kuntaa korottaa kiinteistöveroja. Ranua nostaa yleistä kiinteistöveroa sekä vakituisten ja muiden kuin vakituisten asuntojen veroa. Pello kiristää yleistä ja muiden kuin vakituisten asuntojen kiinteistöveroa. Utsjoki puolestaan korottaa yleistä kiinteistöveroa ja Salla muiden kuin vakituisten asuntojen veroa.

Salla on Lapin ainoa kunta joka alentaa verotustaan ensi vuonna, kun yleinen ja vakituisten asuntojen kiinteistövero pienenevät.

Lapin korkein tuloveroprosentti on Pelkosenniemellä, 22,25 prosenttia ja pienin Inarissa, 19 prosenttia.

Lapin kuntien tuloveroprosentti on ensi vuonna keskimäärin 20,94. Koko maassa kuntien tuloveroprosentti on keskimäärin 19,88.

Yleinen kiinteistöverotus on kirein Pelkosenniemellä ja kevein Tervolassa. Asuntoja verottaa eniten Pelkosenniemi ja vähiten Keminmaa ja Pello. Muita kuin vakituisia asuntoja verottaa raskaimmin Pelkosenniemi ja keveimmin Kemi, Keminmaa, Tervola ja Tornio.

Kuntien veroista päättää kunnan- tai kaupunginvaltuusto.