Harvinainen kädenojennus työntekijöille: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa palkallista vapaata äkillisesti sairastuneen teini-ikäisen hoitoon

Alle 12-vuotiaalle sairastuneelle saa myös kotihoitopalvelua työnantajan piikkiin.

työhyvinvointi
Lääkäri kirjoittaa reseptiä.
Tiina Karjalainen / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä parantaa henkilöstöetujaan ensi vuoden alusta alkaen. Hyvinvointiyhtymän työntekijä voi jatkossa jäädä kotiin palkkaansa menettämättä yhdeksi päiväksi 12 – 17 -vuotiaan nuoren äkillisen ja vakavan sairauden vuoksi. Tavallinen flunssa tai päänsärky eivät käy syyksi jäädä kotiin.

– Teemme tarkemmat ohjeistukset ja esimerkit myöhemmin. Flunssa tai päänsärky eivät ihan riitä, muotoilee hyvinvointiyhtymän työkykykoordinaattori Soile Sauranen.

Uusia henkilöstöetuja ovat myös alle 12-vuotiaan lapsen kotihoitopalvelu sekä oikeus saada sairauslomaa perheen äkillisen kriisin takia. Hoitopalvelu ostetaan yksityiseltä palveluntuottajalta, yhtymän ulkopuolelta.

– Ketään ei kuitenkaan pakoteta turvautumaan kotihoitopalveluun. Se on täysin vapaaehtoista, Sauranen sanoo.

Lisääntyvän työhyvinvoinnin uskotaan tuovan säästöjä

Sairastuneen lapsen hoitoa varten otetut vapaat ovat lisääntyneet hyvinvointiyhtymässä noin 20 prosenttia sen jälkeen, kun työehtosopimus muuttui helmikuun alussa. Aikaisemmin kotiin sai jäädä alle 10-vuotiaan sairastuneen kanssa. Helmikuussa ikäraja nousi kahteentoista. Saurasen mukaan tämä on yksi syy siihen, että hyvinvointiyhtymä päätti ottaa sairaan lapsen kotihoitopalvelun käyttöön.

Tuleva vuosi on uudistusten suhteen pilottivuosi, jonka aikana yhtymässä seurataan poissaolotilastoja ja kustannuksia ahkerasti.

– Laskimme, että uudistusten kustannukset ovat ensimmäisenä vuonna muutama sata tuhatta, mutta pitkällä tähtäimellä odotamme säästöjä työhyvinvoinnin lisääntymisen myötä, Sauranen arvioi.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä työskentelee noin 7 000 henkilöä ja se on Päijät-Hämeen suurin työnantaja.

Juttua korjattu 23.11.2018 klo 13:52. Poistettu väite, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä olisi ainoa työnantaja, joka tarjoaa mahdollisuuden jäädä hoitamaan sairasta teini-ikäistä. Väestöliitto ei tätä pysty vahvistamaan.