Allergioiden hoito mullistunut viime vuosina – Lääkäri muistelee vanhoja hoito-ohjeita: "Se oli todella hurjaa aikaa"

Allergialääkärin mukaan terveydenhuollon resursseja on haluttu kohdistaa moniallergisille ja vaikeasti allergisille.

allergia
Kansallisen allergiaohjelman tutkimustuloksia
Kansallisen allergiaohjelman tutkimustuloksia

Allergioiden hoito on muuttunut paljon viime vuosien aikana.

Lasten allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirta kertoo, että allergioihin suhtauduttiin ennen välttelemällä. Välttely oli pahimmillaan 1980- ja 90-luvuilla sekä 2000-luvun alussa.

– Se oli todella hurjaa aikaa. Kyllä me olemme Erjan kanssa eläneet sen ajan ja itsekin antaneet ohjeita: miten on kokolattiamatot poistettu, kangastapetit revitty ja kissat ja koirat melkein tapettu, Valovirta muisteli.

Valovirta oli Ylen aamu-tv:ssä kertomassa tämän vuoden lopussa päättyvän kansallisen allergiaohjelman tuloksista yhdessä ohjelman projektivastaavan Erja Tommilan kanssa.

Pikku hiljaa alettiin tajuta, että välttely ei voi olla oikea linja, Valovirta jatkoi. Alkoi siedättäminen.

– Suomessa nähtiin, että näistä rajuista välttöstrategioista huolimatta allergisten sairauksien määrä lisääntyi ja allergian aiheuttama taakka yksilötasolla, perhetasolla ja yhteiskunnan tasolla lisääntyi, Valovirta kertoi.

"Huomattin, että tarvitsemme mikrobeja"

Maailmalta tuli myös paljon tutkimustietoa, jonka mukaan allergioissa oli kyse ennemminkin "suojatekijöiden puutteesta" kuin "riskitekijöiden liiallisesta määrästä".

– Meidän länsimainen elämäntyyli johti siihen, että oli hyvin steriiliä, puhdasta ja siistiä. Vähitellen huomattiin, että me tarvitsemme erilaisia mikrobeja ja ympäristöstä erilaisia ärsykkeitä immuuni- eli puolustusjärjestelmällemme, jotta se lähtee oikeaan suuntaan eikä reagoi järjettömästi esimerkiksi koivun siitepölylle.

Valovirran mukaan suhtautuminen allergioihin on muuttunut paljon. Aiemmin vaikeita allergioita koettiin olevan hyvin paljon, mutta nyt jopa puolet potilaista kokee allergian lieventyneen ja sen aiheuttaman taakan vähentyneen.

Edelleen on kuitenkin olemassa myös allergioita, joita ei voida hoitaa siedättämällä.

– Meillä on ihmisiä, joilla on hengenvaarallisia ruoka-allergioita ja myöskin ampiaisen ja mehiläisen piston aiheuttamia vaikeita reaktioita, Valovirta huomautti.

Kansallisen allergiaohjelman ytimessä onkin Valovirran mukaan ollut terveydenhuollon resurssien kohdistaminen moniallergisille ja vaikeasti allergisille ihmisille.