Hellekesä vaikutti – THL: viinalonkeron myynti kuusinkertaistui ja alkoholin kulutus kääntyi lievään nousuun

THL:n mukaan kahdeksan kuukautta on liian lyhyt aika arvioida alkoholilain muutoksen vaikutusta kulutukseen.

alkoholinkulutus
Kaljat terassilla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Alkoholinkulutuksen pitkään jatkunut lasku kääntyi lievään kasvuun tammi–elokuussa, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) (siirryt toiseen palveluun) kokoamista ennakkotiedoista.

Alkoholin vähittäis- ja anniskelumyynti kasvoi Suomessa 1,1 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Kulutus lisääntyi, vaikka myös alkoholijuomien nimellishinnat nousivat.

Poikkeuksellisen hellekesän arvioidaan nostaneen osaltaan alkoholinkulutusta.

Sen sijaan alkoholilain muutoksesta on niin vähän aikaa, ettei sen merkitystä voida vielä arvioida.

– Kahdeksan kuukautta on vielä liian lyhyt aika lain vaikutusten arvioimiseen, toteaa THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

Tilastojen harhaa aiheuttaa muun muassa se, ettei alkuvuoden luvuissa ole kattavasti ollut koko vähittäis- ja anniskelumyynti mukana. Myös matkustajatuonnin määrän arvioinnissa on ollut epätarkkuuksia.

Alkoholin myynti lisääntyi päivittäistavarakaupassa ja anniskelussa. Alkon myynti sen sijaan väheni. Viinapohjaisten long drink -juomien myynti laajeni Alkoista elintarvikekauppoihin vuoden alussa. Se näkyy luvuissa niin, että viinapohjaisten long drink -juomien vähittäismyynti lähes kuusinkertaistui.

Matkustajatuonti väheni jonkin verran

Tilastojen mukaan näyttää siltä, että Virossa tehdyt alkoholin verojen korotukset ovat vaikuttaneet alkoholin matkustajatuontiin.

Lukujen perusteella tuonti laski tammi-elokuussa 2,9 prosenttia vuoden 2017 vastaavan jakson määrästä.

Yhteensä ulkomailta tuotiin tammi-elokuussa 42,8 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Kun tuo luku lasketaan yhteen kotimaisen myynnin kanssa, niin alkoholin kulutus kasvoi alkuvuonna 0,5 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta.