Asuinkerrostalo muuttui hotelliksi Rovaniemellä – rakennusvalvonta ei puutu

Rakennusvalvonnan mukaan vuokraustoiminta ei liity sen toimivallassa oleviin tehtäviin.

asunnot
Asuinkerrostalosta hotelliksi (Golden Circle Suites) muutettu rakennus Rovaniemen Korkalonkadulla.
Entinen asuinkerrostalo on nykyään hotelli, jonka nimi on Golden Circle Suites.Perttu Ruokangas / Yle

Voiko majoitustoimintaa harjoittaa asumiseen tarkoitetussa rakennuksessa? Tästä on noussut keskustelua Rovaniemellä, jonka matkailu on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja toimialan imu näyttää edelleen jatkuvan.

Keskustelun ytimessä on Rovaniemen keskustassa, Korkalonkadulla sijaitseva kerrostalo. Israelilainen matkanjärjestäjä osti sen viime vuonna. Asukkaista tyhjennetty rakennus remontoitiin huoneistohotelliksi joka sai nimen Golden Circle Suites.

Rovaniemeläinen yrittäjä Pekka Pistokoski teki kaupungille kirjelmän asiasta. Pistokosken mukaan ainakin tätä asunto-osakeyhtiötä käytetään asemakaavan vastaisesti hotellitoimintaan. Pistokoski vaatii tutkittavaksi myös kahden muun keskustan asuintalon mahdollista kaavan ja rakennusluvan vastaista käyttöä.

Rovaniemen kaupunki pyysi lausunnot Pistokosken tarkoittamilta asunto-osakeyhtiöiltä. Ne totesivat, että asuntoja käytetään asemakaavan ja rakennusluvan mukaiseen käyttötarkoitukseen, mutta asuntoja vuokrataan sekä lyhyeksi ja pidemmäksi ajaksi.

Kaupungin rakennusvalvonta ei puutu majoituskäyttöön muutetun asuinkerrostalon vuokraustoimintaan. Rakennusvalvonnan mukaan vuokraustoiminta ei liity sen toimivallassa oleviin tehtäviin. Rovaniemen ympäristölautakunta käsitteli asiaa torstaina ja päätti, ettei se ala asiassa toimenpiteisiin.

Asuinkerrostalosta hotelliksi (Golden Circle Suites) muutettu rakennus Rovaniemen Korkalonkadulla.
Kerrostalo-hotelli aloitti toimintansa tammikuussa 2018.Perttu Ruokangas / Yle

Yle kertoi viime elokuussa, kuinka monia Rovaniemen kerrostaloasuntoja käytetään matkailijoiden majoittamiseen ja miten sijoittajat ovat kiinnostuneet asiasta. Yksi asuntojen ja huoneiden lyhytaikaisen vuokrauksen tunnetuimmista palveluista on Airbnb, jonka suosio on kasvanut voimakkaasti Rovaniemellä.