Ouluun rakennetaan uusi yliopistollinen sairaala – nykyinen surkeassa kunnossa

Rakentaminen kestää kymmenisen vuotta, ja uudisrakentamisen investointikustannus on noin miljardi euroa.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Oulun yliopistollisen sairaalan kyltti rakennuksen ulkoseinässä.
Wasim Khuzam / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) myönsi hankkeeseen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille rajoittamislain mukaisen poikkeusluvan. Rakentaminen kestää kymmenisen vuotta, ja uudisrakentamisen investointikustannus on noin miljardi euroa.

Kyseessä on yksi Oulun seudun suurimmista rakentamishankkeista. Oulu saa uuden yliopistollisen sairaalan, koska sairaalan 50 vuotta vanhojen nykyisten kiinteistöjen kunto on huono, eivätkä tilat sovellu nykyaikaiseen erikoissairaanhoitoon.

OYS 2030 -hankkeen ohjelmajohtaja Kari Pekka Tampio kertoo, että purkamis- ja rakentamistyöt aloitetaan sairaalan pohjoispäästä, jossa on tällä hetkellä pysäköintilaitos sekä hallintorakennus. Korvaavia pysäköintipaikkoja on rakennettu sairaalan keskialueelle noin 200, lisäksi pysäköintipaikkoja on rakennettu helikopterin laskeutumisalueen viereiselle nurmikentälle.

Rakennus- ja purkutyöt eivät Tampion mukaan tule vaikuttamaan potilaiden hoitoon.

– Pohjoispäähän valmistuu sairaalan uudisosa vuonna 2022–2023. Siellä meillä on uusi paikka synnytyksille, päivystykselle ja leikkaustoiminnalla. Sinne tulee reilu 400 huonetta eli saamme merkittävän osan potilasvirrasta hoidettua uudisosassa.

Uuden sairaalan rakentamisesta koituvien kulujen, 1,6 miljardia euroa, kattamisesta vastaa ensin sairaanhoitopiiri. Sen rahat tulevat alueen kunnilta. Jos maakuntauudistus toteutuu, maksaminen siirtyy maakunnalle.

Tampio kertoo, että sairaalan uudistaminen on hyvin tarpeellista ja myös kiireellistä. Nykyinen kiinteistö on hänen mukaansa heikommassa kunnossa kuin muutama vuosi sitten arvioitiin.

– Nykyinen sairaala on sen teknisen elinkaaren päässä.

Alun perin uuden sairaalan suunniteltiin olevan valmis vuonna 2035. Tampio sanoo, että se olisi ollut aivan liian myöhään ottaen huomioon sairaalan tämän hetkinen kunto. Jotta nykyisen sairaalaan käyttöä oltaisiin voitu jatkaa, olisi sen kunnossapitoon jouduttu Tampion mukaan investoimaan todella paljon.

Näillä näkymin uuden sairaalan rakentaminen voidaan aloittaa jo ensi vuoden alussa. Kesällä 2018 päivitetty uusi suunnitelma tulee nopeuttamaan sairaalan valmistumista jopa kuudella vuodella ja ensimmäinen vaihe saataneen valmiiksi jo vuosien 2022–2023 aikana. Nykyinen sairaala tullaan purkamaan vuoteen 2027 mennessä.