1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jengiväkivalta

Miksi pienestä Hondurasista pyrkii niin paljon siirtolaisia Yhdysvaltoihin? Valtaa pitävät raa'at jengit, jotka saivat alkunsa Kaliforniassa

Viime vuosina katujengit ovat alkaneet puuttua myös kokaiinin salakuljetukseen, toteaa Keski-Amerikan siirtolaisuutta tutkiva professori.

Jengiväkivalta
Hondurasilaisia siirtolaisia Guatemalan ja Hondurasin rajalla Tecun Umanissa 19. lokakuuta.
Hondurasilaisia siirtolaisia Guatemalan ja Hondurasin rajalla Tecun Umanissa 19. lokakuuta.Edwin Bercian / EPA

Keskiamerikkalainen Honduras on viime aikoina joutunut huomion keskipisteeksi Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle Tijuanaan saapuneen siirtolaiskaravaanin takia.

Karavaani lähti liikkeelle Hondurasista San Pedro Sulan kaupungista, joka kärsii väkivallan ja köyhyyden kierteestä.

Honduras on vajaan yhdeksän miljoonan asukkaan valtio Keski-Amerikassa ja yksi läntisen pallonpuoliskon köyhimmistä maista. Banaaneita ja kahvia tuottavan kehitysmaan asukkaista lähes kaksi kolmasosaa elää köyhyysrajan alapuolella.

Honduras on tullut surullisenkuuluisaksi etenkin korkeista murhaluvuistaan, jotka ovat sotatilassa olevien maiden tasolla. Hondurasissa tehtiin 58 murhaa 100 000 asukasta kohti vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun), tilastojen mukaan enemmän kuin esimerkiksi Irakissa.

Aseistettuja poliiseja.
Aseistettuja poliiseja Barrio 18 -jengin hallitsemalla alueella Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa.Gustavo Amador / EPA

Fransisca Sisalvesin aviomiehen kohtalo on esimerkki Hondurasille tyypillisestä väkivallasta.

Paikallisen jengin asemiehet murhasivat Sisalvesin miehen heinäkuussa taksimatkalla San Pedro Sulassa. Kun mies ammuttiin taksiin, verta roiskui heidän nelivuotiaan tyttärensä nilkoille.

Sisalves ei ymmärrä, miksi hänen puolisonsa joutui jengin vihan kohteeksi.

– En tiedä, miksi hänet ammuttiin. Miten? En tiedä, uutistoimisto Reutersin (siirryt toiseen palveluun)haastattelema Sisalves sanoi.

Jengiväkivalta sai alkunsa karkotuksista

Keskustelu keskiamerikkalaisista siirtolaisista käy vilkkaana Yhdysvalloissa, mutta siellä piilevät myös väkivallan juuret.

Hondurasilaisia siirtolaisia oli mukana jengeissä, jotka osallistuivat poliisin vastaisiin mellakoihin (siirryt toiseen palveluun) 1990-luvulla Los Angelesin lähiöissä, muistuttaa kansainvälisen pakolaislainsäädännön tutkimuskeskusta johtava Lontoon yliopiston professori David Cantor.

Mellakoitsijat kuuluivat pääosin latino- ja afroamerikkalaisiin vähemmistöihin.

Väkivallaksi ja ryöstelyksi äityneiden mellakoiden seurauksena Kaliforniasta karkotettiin kymmeniä tuhansia (siirryt toiseen palveluun) siirtolaisia Latinalaisen Amerikan maihin.

Monilla karkotetuilla jenginuorilla ei ollut perhesiteitä Hondurasiin. Sen sijaan he löysivät suurista kaupungeista Tegucigalpasta ja San Pedro Sulasta samantapaisia jengejä kuin Etelä-Kaliforniasta.

– Karkotetut jengiläiset juurtuivat näiden kaupunkien katujengeihin, jotka olivat silloin vielä pieniä ja melko rauhanomaisia, Cantor kertoo Ylelle puhelimitse.

Karttagrafiikka, Honduras, Guatemala, Nicaragua ja Belize Väli-Amerikassa
Yle Uutisgrafiikka

Hondurasin pääkaupungin Tegucigalpan ja toiseksi suurimman kaupungin San Pedro Sulan lähiöitä pitävät nykyään tiukassa otteessaan samat La Mara Salvatrucha ja Barrio 18 -rikollisjengit, jotka perustettiin 1990-luvulla Kaliforniassa.

Kansainvälistä mafiaa muistuttavat jengit toimivat myös muualla Keski-Amerikassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Prostituutiota ja raiskauksia lähiöissä

Cantorin mukaan Hondurasin suurten kaupunkien laitamilla on paljon äärimmäistä köyhyyttä ja näköalattomuutta. Rikollisjengit tarjoavat rikkonaisesta perhetaustasta tuleville nuorille houkuttelevan identiteetin.

– Jengit hallitsevat yleensä muutamia katuja tai kortteleita. Ne pyrkivät hallitsemaan prostituutiota ja huumekauppaa alueellaan, Cantor toteaa.

Lähiöissä naiset joutuvat usein seksuaalisen väkivallan kohteiksi. Myös keskiluokkaa uhkaillaan, sillä jengit kiristävät perheitä ja yrityksiä rahan takia.

Sotilaita asennossa vuorimaiseman edessä
Elsalvadorilaisia sotilaita Nueva Ocotepequessa Hondurasissa vuonna 2016. Honduras, Guatemala ja El Salvador taistelevat katujengejä ja huumeväkivaltaa vastaan yhteisillä sotilasjoukoilla, jotka partioivat maiden välisillä rajoilla.Rodrigo Sura / EPA

2010-luvulla pahentunut jengiväkivalta ja sen lieveilmiöt ovat tärkeimpiä syitä sille, että hondurasilaiset pakenevat joukoittain pohjoiseen.

Yhdysvaltoihin ja Kanadaan vetävät kuitenkin myös perhesyyt. Yhdysvalloissa on jo ennestään vajaan miljoonan hondurasilaisen yhteisö (siirryt toiseen palveluun).

Maaseudun hondurasilaisia ajaa pakoon huumeiden salakuljetukseen liittyvä väkivalta.

Hondurasin raja-alueista ja Karibianmeren rannikosta on tullut 20:n viime vuoden aikana tärkeä kokaiinin kauttakulkureitti Kolumbiasta Yhdysvaltoihin.

Kokaiinia salakuljettavat pääasiassa huumekauppaan erikoistuneet verkostot, eivät katujengit. Viime vuosina tilanne on kuitenkin alkanut muuttua.

– Katujengit, kuten Mara Salvatrucha, ovat sotkeutuneet kokaiinibisnekseen etenkin San Pedro Sulassa. Jengit kiristävät salakuljettajia Hondurasin rannikkoa pitkin kulkevilla välitysreiteillä, professori David Cantor sanoo.

Turvakaupungit eivät toteutuneet

Hondurasin valtio on saanut viime vuosina vähennettyä murhia muun muassa (siirryt toiseen palveluun) vankila- ja poliisiuudistuksella ja lisäämällä turvallisuusjoukkojen rahoitusta.

Hallitus on suunnitellut jopa rakennuttavansa kokonaisia uusia kaupunkeja, (siirryt toiseen palveluun) joihin ihmiset voisivat muuttaa jengejä pakoon ja perustaa yritystoimintaa. Korruptoituneessa Hondurasissa suunnitelmat eivät ole kuitenkaan toteutuneet.

Vaikka murhaluvut on saatu viime vuosina laskuun, todennäköisyys joutua tapetuksi on Hondurasissa yhä erittäin korkea. Kansainväliset avustusjärjestöt käyttävät liikkuessaan samanlaisia turvatoimia kuin sota-alueilla.

– Viisi vuotta sitten murhaluvut olivat erittäin korkeat, ja nyt ne ovat "vain" korkeat, Cantor naurahtaa.

Uusia siirtolaiskaravaaneja on jo muodostumassa Hondurasissa ja naapurivaltioissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) pienessä El Salvadorissa sadat ihmiset suunnittelevat parhaillaan sosiaalisessa mediassa uutta karavaania kohti Yhdysvaltoja.

Lisää aiheesta:

Meksiko ja Yhdysvallat kiistelevät kyynelkaasun käytöstä siirtolaisia vastaan – Trump puolusti kaasua "turvallisena"

"Yleensä tyttäreni on vilkas, mutta nyt hän vain istuu hiljaa" – siirtolaiskaravaanin lapset ovat ahdistuneita ja sairaita

Hondurasin oppositio ei luovuta: Joukkomarssi vaati presidentin vaihtamista

2015: Panamericana – lähde Mika Mäkeläisen mukaan vaaralliselle matkalle halki Keski-Amerikan

Aiheesta muualla:

Suomen Kuvalehti: Los Angelesissa syntyi kaksi väkivaltaista maahanmuuttajien jengiä – Nyt ne levittävät kauhua Keski-Amerikassa (siirryt toiseen palveluun)

Fortune: I Live in Honduras, Where People Are in Constant Fear of Being Murdered. It’s No Wonder They Join Caravans (siirryt toiseen palveluun)

Guardian: 'Tijuana first!': protests grow against migrant caravan in Mexico (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP, Yle

Lue seuraavaksi