Jätemaksut nousevat – Kujalan uudenkarhea lajittelulaitos ei pysty nielemään jätteitä niin kovaan tahtiin kuin odotettiin

Kustannusten nousu, neuvontapalvelujen tarpeen kasvu ja Late-lajittelulaitoksen tekniset ongelmat heijastuvat myös kuluttajien jätehuoltolaskuun Päijät-Hämeessä.

Jätemaksujen korotukset
Roska-astia
Antti Kolppo / Yle

Päijät-Hämeen jätehuoltoyhtiö korottaa maksuja. Asuntokohtainen perusmaksu eli ekomaksu nousee kahdella eurolla asuntoa kohti, mikä tarkoittaa ensi vuonna vakituisen asunnon osalta 29,50 euroa vuodessa ja vapaa-ajan asunnon osalta 17 euroa vuodessa.

Päijät-Hämeen jätehuoltoyhtiön alueella veloitettava ekomaksu nousee, koska jätelautakunnan kulut ovat nousseet ja lakisääteisen jäte- ja palveluneuvonnan tarve on kasvanut. Ekomaksulla rahoitetaan muun muassa jäteasemia ja sen avulla pidetään yllä maksutonta vaarallisten jätteiden vastaanottoa.

Jäteastian tyhjennysmaksut nousevat niillä alueilla, joilla kunta järjestää jätteenkuljetuksen. Korotuksen vaikutus 240-litraisen jäteastian tyhjennykseen on 0,03–0,43 euroa kerralta. Lisäksi kuljetusmaksut nousevat.

Laskua Laten nikottelusta

Korotukset johtuvat kustannusten noususta. Hintoja nostavat myös yhtiöt, jotka ottavat vastaan erilaisia jätteitä.

Päijäthämäläisten jätteitä on lajiteltu kahden vuoden ajan Kujalassa suuressa, nykyaikaisessa Late-lajittelulaitoksessa. Late erottelee esimerkiksi sekajätteestä automaattisesti eri materiaaleja jatkokäsittelyyn.

Laitos ei kuitenkaan ole yltänyt tavoitteisiin, ja se näkyy osaltaan jätelaskuissa.

– Se ei ole pystynyt käsittelemään niin paljon jätteitä kuin on mitoitettu, ja jätteitä on joduttu käsittelemään kalliimmin keinoin. Kapasiteettiongelmaa on edelleen ensi vuonna, kertoo Päijät-Hämeen jätehuoltoyhtiön toimitusjohtaja Tuula Honkanen.

Late on uraa uurtava ratkaisu jätteiden lajittelussa ja ensimmäinen laatuaan Suomessa. Laitoksessa on yhdistetty monenlaista teknologiaa muun muassa jätelajien tunnistamista varten.

Honkasen mukaan uusissa laitoksissa on olemassa aina riski, ettei kaikki suju kuten suunniteltiin.

– Teemme koko ajan töitä sen eteen, että pullonkaulat saadaan taklattua. Kehitystyötä joudutaan tekemään ja se maksaa omalta osaltaan, Honkanen kertoo.

Biojäte omaan pussiin – kustannukset pienemmiksi?

PHJ:ssa pohditaan myös uusia keinoja jätteiden lajittelun tehostamiseen jo ihmisten kodeissa. Laten kuormitusta voitaisiin vähentää esimerkiksi siten, että nykyistä useampi kotitalous liitettäisiin biojätteen erilliskeräykseen.

Alueen omakotitaloista osa kompostoi biojätteet, mutta osalla se menee sekajätteeseen. Sen lisäksi, ettei Laten tarvitsisi erotella banaaninkuoria ja kahvinporoja sekajätteestä, laitoksesta ulos tuleva materiaali olisi parempilaatuista.

– Mitä parempilaatuisia materiaaleja sieltä tulee, sitä helpommin niitä on saada markkinoille, Honkanen muistuttaa.