Suomen ensimmäinen outlet-kylä avautuu torsona – liikkeitä suunniteltua vähemmän, työntekijöistä pulaa

Itärajalle Vaalimaalle rakennettuun ostoskylään etsitään edelleen myyjiä ja kokeneita myymäläpäälliköitä.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Zsar-ostoskylän rakennustyömaa
Zsar-ostoskylä rakentamisvaiheessa elokuussa.Pyry Sarkiola / Yle

Itärajan tuntumaan Vaalimaalle rakennetun Zsar Outlet Village -ostoskylän avajaisia vietetään ensi viikolla huomattavasti pienemmässä mittakaavassa kuin mitä alun perin suunniteltiin.

Alkusyksyllä vielä arvioitiin, että tehtaanmyymälöiden ostoskylässä avattaisiin ennen joulua noin 40 liikettä.

Ensi viikolla Zsar-ostoskylän avajaisissa aloittaa 23 liikettä. Loppuvuoden aikana ostoskylässä aloittaa vielä pari muuta liikettä. Silti määrä on pienempi kuin mitä aiemmin suunniteltiin.

Kauppakeskusjohtaja Michael Cockroftin mukaan brändit eivät aina kerro syitä viivästyksille. Hän arvioi, että viivästykset saattavat johtua siitä, että joillakin brändeillä ei ole toimintaa Suomessa entuudestaan. Esimerkiksi Suomen verotuskäytännöt voivat olla vieraita, minkä takia liikkeiden perustaminen vie aikaa odotettua enemmän.

– Pienillä brändeillä ei ole välttämättä tietoa siitä, miten Suomessa toimitaan, Cockroft sanoo.

Kauppakeskusjohtajan mukaan yksi syy viivästykseen saattaa olla myös pula työntekijöistä.

Yhteensä ostoskylään olisi tarkoitus tulla noin 60 myymälää.

Kokeneita myymäläpäälliköitä etsitään

Ostoskylän muotiliikkeisiin ja ravintoloihin on palkattu tähän mennessä yli sata työntekijää. Seuraavan puolen vuoden sisällä tarvetta olisi vielä samalle määrälle.

– Meillä on edelleen yrityksiä, jotka hakevat myyjiä. Varsinkin kokeneista myymäläpäälliköistä on pulaa, sanoo ostoskylän rekrytoinnista vastaavan Protem-yrityksen Manne Tiensuu.

Zsar-ostoskylän rakennustyömaan kyltti
Ostoskylän mainoskyltti elokuussa.Pyry Sarkiola / Yle

Ostoskylä tavoittelee kansainvälisiä, esimerkiksi venäläisiä ja kiinalaisia, asiakkaita. Myymälöiden työntekijöiltä on toivottu asiakaspalveluosaamista ja monipuolista kielitaitoa.

Voiko työntekijäpula johtua siitä, että palkattaville on asetettu liian korkeat vaatimukset?

– Kyllä tässä ollaan ihan realistisella pohjalla liikenteessä. Olemme varautuneet kouluttamaan työntekijöitä. Ehkä se, mistä rekryssä ei ole tingitty, on ihmisten motivaatio ja kiinnostus asiakaspalveluun ja muotiin. Kaikki muu, kielitaito ja varsinainen tuoteosaaminen, ovat koulutettavissa, Tiensuu sanoo.

Ovatko outlet-kylän työntekijöiden palkat kilpailukykyisiä?

– Kaikki nämä brändit maksavat ihan kaupan alan työehtosopimuksen mukaiset palkat. Poiketen monesta perinteisestä suomalaisesta toimijasta nämä brändit maksavat monesti myös bonusta myyntimenestyksen mukaan. En usko, että palkoista jää kiinni työvoiman saanti.

Rekrytointia ja työntekijöiden tukemista ostoskylä suunnittelee yhteistyössä Etelä-Kymenlaakson kehittämisyhtiö Cursorin, Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston ja TE-toimiston kanssa. Cursor järjestää ostoskylän työntekijöille säännöllistä julkista liikennettä työpaikalle ja kotiin.

Tiensuu kertoo työntekijöiden haastatteluissa selvinneen, että julkinen liikenne on monille ehtona outlet-kylässä työskentelemiselle.

Virolahden kunta sijaitsee itärajalla, ja Vaalimaan kylässä toimii samanniminen raja-asema. Ajomatkaa sinne kertyy Kotkasta noin 70 kilometriä, Kouvolasta noin 90 kilometriä ja Helsingistä noin 190 kilometriä.

Vaalimaan tulli- ja raja-asema.
Ostoskylä sijaitsee lähellä Vaalimaan tulli- ja raja-asemaa.Mauri Ratilainen / AOP

Vanhoja vaatemalleja halvemmalla

Ostoskylän rekrytointi jatkuu koko ensi vuoden ajan.

– Jokainen brändi tulee tänne sillä ajatuksella, että toimivat ostoskylässä pidemmän aikaa. Ne olettavat, että kolmessa vuodessa näkyy, miten homma lähtee toimimaan, Tiensuu kertoo.

Outlet-myymälöiden kylä on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Outlet-myymälät myyvät merkkituotteita tavallista halvemmalla. Ideana on, että esimerkiksi brändin varsinaiset myymälät voivat siirtää vanhentuneita vaatemallejaan outlet-myymälöihin myytäviksi aina, kun saavat uusia malleja hyllyilleen. Zsarissa aloittavista brändeistä esimerkiksi Hugo Bossilla on myymälä Helsingissä.

Lue myös:

Itärajalle avautuvien merkkiliikkeiden myymäläpäälliköistä huutava pula: "Viime hetken paniikkia on"