Pakistanissa kaksi tuhoisaa terrori-iskua parin tunnin sisällä

Pakistan
Turvallisuusjoukkoja Kiinan lähetystön edessä.
Separatistiryhmän tunkeutumisyrityksessä Kiinan konsulaattin Karachissa kuoli ainakin kaksi poliisia.Asif Hassan / AFP

Pakistanissa ainakin neljä ihmistä on kuollut ammuskelussa Kiinan konsulaatin lähellä Karachin satamakaupungissa. Iskun tekijäksi on ilmoittautunut separatistiryhmä, jonka alueella Kiinalla on rakennustoimintaa.

Viranomaisten mukaan neljän hyökkääjän joukko yritti tunkeutua konsulaattiin. Hyökkääjien kerrotaan paenneen paikalta. Ainakin yhdellä hyökkääjällä oli yllään räjähdevyö, jojka ei kuitenkaan lauennut.

Iskun tekijäksi ilmoittautui Balochistanin provinssissa toimiva separatistiryhmä BLA. Läntinen Balochistan on Pakistanin levottomimpia ja köyhimpiä kolkkia.

Iskulla yritetään horjuttaa Kiinan uutta Silkkitie-hanketta

Pakistanin pääministeri Imran Khan luonnehti hyökkäystä vehkeilyksi Kiinan ja Pakistanin taloudellista yhteistyötä vastaan. Suuren rakennusprojektin tarkoituksena on luoda yhteys Pakistanissa sijaitsevan Gwadarin satamakaupungin ja Kiinan Sinkiangin välillä. Hanke on osa Kiinan valtaisaa Belt and Road Initiative-hanketta., uutta Silkkitietä, reittien verkostoa Aasiasta Eurooppaan.

Myös Kiina on tuominnut jyrkästi veriteon. Pakistanin CPEC-hanke, taloudellisen yhteistyön käytävä on uuden Silkkitien hankkeista laajimpia.

Turvajoukkoja Kiinan suurlähetystön ulkopuolella
Kiinan suurlähetystön turvallisuustasoa nostettiin välittömästi konsulaatti-iskun jälkeen.Asif Hassan / AFP

Räjähdys torilla vaati kymmeniä kuolonuhreja

Toinen isku tehtiin vain tunteja konsulaattivälikohtauksen jälkeen Klayan kaupungissa Orazkain levottomalla heimoalueella Afganistanin vastaisella rajalla. Torilla tapahtuneen räjähdyksen uhreista valtaosa oli shiioja. Uhriluku on noussut ainakin 35:een. Vähemmistönä olevat shiiat ovat Pakistanissa muslimiivähemmistö. Alueella on ollut viime vuosina useita ääri-islamilaisten sunnijoukkioiden aiheuttamia välikohtauksia.

Lähteet: Afp, Reuters, STT