1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kahvin viljely

Kolumbian kahvipensailla soi pian kuin savotassa – Sadonkorjuu kokee tärisyttävän muutoksen uuden laitteen ansiosta

Kerromme viikon päättyessä maailman hyvistä kehityskuluista. Tässä tapauksessa sekä kahvinviljelijät että työläiset ovat tyytyväisiä, kun sadonkorjuu tehostuu ja ansiot nousevat.

Kahvin viljely
Koneellista kahvin poimintaa.
Kolumbian oloihin kehitelty laite muistuttaa lähinnä raivaussahaa.Reuters

Moni meistä keski-iän ehtoopuolelle ennättäneistä muistaa Juan Valdezin. Kuvitteellinen hattupäinen mainoshahmo kulki Kolumbian vuorilla kahvipensaiden lomassa.

Juan Valdez taivalsi Andien rinteitä Conchita-muuli vierellään ja "poimi paljain käsin pavut – ja vain kypsät pavut", kuten jo 60-luvulla käytetty mainoslause kuului.

Legendaarinen Juan Valdez on toki tarinana niin hyvä, ettei häntä vielä siirretä historiaan, mutta työnkuvaan on tulossa muutoksia. Juan näyttää tulevaisuudessa enemmänkin metsurilta, joka kulkee omia polkujaan.

Juan Valdez ja Conchita
Juan Valdez ja muulinsa Conchita.Fernando Ruiz / EPA

Laite sukua raivaussahalle

Kolumbialainen arabica-kahvi kasvaa paljolti vuoristossa. Siksi juanvaldezit ovat toden totta poimineet pavut käsin.

Mutta meneillään olevan sadonkorjuukauden aikana puhaltelevat Andien rinteillä muutoksen tuulet. Kolumbian kahvinviljelijät ovat saamassa korjuuseen mittatilaustyönä rinneolosuhteisiin suunniteltuja koneita.

Brasilialaisen valmistajan laite näyttää lähinnä moottorisahan, raivaussahan ja lehtipuhaltimen risteytykseltä. Varren kärjestä törröttää kaksi hopeaterää, jotka tärisyttävät maahan vain kypsät kahvinpavut. Raa'at pavut eivät tärinästä säikähdä.

Laite siis poikkeaa täysin niistä suurista sadonkorjuuseen käytetyistä koneista, jotka huristelevat esimerkiksi Brasilian kahviplantaasien tasamailla.

Plantaaseilla pula poimijoista

Kolumbialaiset kahvinviljelijät ovat ostamassa kevääseen mennessä tuhansia papuharvestereita.

Voisi kuvitella, että koneet veisivät työt kolumbialaisen kausityöläisen nenän edestä yhtä nopeasti kuin osakemeklarin nenä nuuhkaisee kolumbialaisen kokaiinin lasipinnalta.

Tällä kertaa on toisin. Tämä on win-win-tilanne.

Kahvinviljelijät työllistävät sadonkorjuussa vuosittain jopa 400 000 poimijaa ja heillä on ollut jatkuvasti suuri työvoimapula. Plantaaseilta on puuttunut sadonkorjuuaikaan jopa 90 000 pavunpoimijaa.

Kahvinpoimijoita pensaiden välissä.
Kahviplantaaseilla on ollut jatkuva pula kahvinpoimijoista.Luis Eduardo Noriega / EPA

Kone lisää tuottoja ja tienestejä

Puute on merkinnyt sitä, että osa sadosta on jäänyt poimimatta ja rahat saamatta. Mies ja harvesteri -kaksikko tuottaa omistajalle nyt huomattavasti enemmän myytävää kuin paljain käsin poimijat.

Mutta nettoaa hommassa työläinenkin, sillä työ on urakkaluonteista. Niinpä ansiot kasvavat sitä mukaa kun papuja ropisee juuttisäkkiin.

Kahvinviljely on Kolumbialle keskeinen elinkeino: rinteiden kahviplantaaseja pyörittää puoli miljoonaa perhettä.

Kolumbialaista arabica-lajiketta myydään ympäri lattea kittaavaa maailmaa.

Lue seuraavaksi