1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorisosäätiö

Nuorisosäätiötä haetaan konkurssiin – taustalla talousrikollisen vaatimus

Helsingin käräjäoikeuteen jätetyn konkurssihakemuksen taustalla on liikemies, jota epäillään rikoksista Nuorisosäätiön ex-johtajien talousrikostutkinnassa.

Nuorisosäätiö
Kuvituskuva
Camilla Arjasmaa

Nuorisosäätiötä haetaan konkurssiin, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Konkurssihakemuksen on jättänyt Helsingin käräjäoikeuteen yhtiö nimeltä Pasilver Oy. Yhtiön johtajaa epäillään talousrikoksista Nuorisosäätiön ex-johtajien talousrikosvyyhdissä.

Nuorisosäätiö on maksanut Pasilver Oy:lle miljoonien eurojen konsulttilaskuja pääosin kiinteistökauppoihin liittyen. Poliisi epäilee, että maksut ovat tekaistuja.

Yhtiötä johtaa talousrikoksista 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa tuomittu Jukka Tuokkola. MOT:n tietojen mukaan Tuokkolaa epäillään rikoksista myös Nuorisosäätiön ex-johtajien Perttu Nousiaisen ja Aki Haaron laajassa talousrikosvyyhdissä.

Tuokkola oli myös muutaman päivän poliisin kiinniottamana.

Yhtiön omaisuutta haettu takavarikkoon

Pasilver Oy:n virallinen omistaja on nuorehko virolainen mies. MOT kertoi elokuussa, että Helsingin ulosottovirasto on katsonut virolaisen miehen olevan vain bulvaani eli sijaisjohtaja yhtiössä.

Todellista valtaa yhtiössä käyttää ulosottoviraston mukaan Jukka Tuokkola. Tuokkola on valittanut ulosottoviraston päätöksestä Helsingin käräjäoikeuteen.

Ulosottovirasto aloitti järjestelyn, koska Jukka Tuokkolalla on ulosotossa yli 800 000 euron velat. Suurin velkoja on verohallinto. Velat ovat pääosin “rikosperusteisia” eli ne liittyvät Tuokkolan saamiin tuomioihin.

Aki Haaro ja Perttu Nousiainen.
Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen kausi Nuorisosäätiön johdossa päättyi keväällä 2018, kun tieto heidän lahjusepäilyistään tuli julkisuuteen.Riikka Kurki / Yle

Nuorisosäätiö: Ei huoleta tippaakaan

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan Jari Laineen mukaan konkurssihakemuksen taustalla on Pasilverin Nuorisosäätiölle myöntämä 800 000 euron laina.

Nuorisosäätiö ei ole suostunut maksamaan lainan loppusummaa eli neljännesmiljoonaa takaisin.

– Olemme lähettäneet Pasilverille vaatimuksen maksaa takaisin 1,5 miljoonan euroa aiheettomista konsulttipalkkioista. Olemme vähentäneet lainan siitä pois, Pihlman sanoo.

Oletko huolissasi, että Nuorisosäätiö menee konkurssiin tämän vaatimuksen takia?

– Tämän asian osalta en tippaakaan.

Ylen MOT toimitus on saanut haltuunsa kaikki Pasilverin tekemät konsulttisopimukset Nuorisosäätiön kanssa. Niiden perusteella on maksettu satojen tuhansien eurojen palkkioita yksittäisten kohteiden myynnistä.

– Jukka Tuokkola on kertonut meille yhdestä kiinteistökaupassa, jossa Aki Haaro osoitti Pasilverille ostajan Tampereelle olevasta kohteesta. Sitten Pasilver sai palkkion (ostajan etsimisestä), Laine sanoo.

Yle ei tavoittanut Jukka Tuokkolaa kommenttia varten.

Lue seuraavaksi