1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Analyysi: Rinne ja Orpo hakevat jo kaksintaistelua – Sipilää ohjataan sivuraiteille oppositioon

Puoluejohtajien vaalikeskusteluja värittävät kyselyt, jotka lupaavat vaalivoittoa SDP:lle, vihreille ja kokoomukselle.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Eduskuntavaaleihin on aikaa 142 päivää, ja puoluejohtajien yhteiset vaalipaneelit pyörähtivät käyntiin tällä viikolla EK:n ja SAK:n järjestämillä lämmittelykierroksilla.

Seuraavien lähes viiden kuukauden aikana puoluejohtajien mielipiteet tulevat äänestäjille tutuiksi. Matkan varrella puoluejohtajat oppivat toistensa vastaukset ulkoa.

Ensimmäisten vaalikeskustelujen perusteella puoluejohtajille on nopeasti muotoutumassa erilaisia rooleja, jotka perustuvat osin heidän henkilökohtaisiin ominaisuuksiinsa, mutta joissa heijastuu myös vaalituloksen ja tulevien hallitusneuvottelujen ennakointia.

SDP ja kokoomus vahvoissa asemissa

Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa SDP ja kokoomus kilpailivat suurimman puolueen asemasta ja samalla paalupaikasta seuraaviin hallitusneuvotteluihin.

Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) johtamien, laajapohjaisten sinipunahallitusten tuskaisen taipaleen jälkeen sekä SDP että kokoomus olivat viime eduskuntavaaleissa alamaissa. SDP sai historiallisen huonon vaalituloksen, kun sen ääniosuus romahti 16,5 prosenttiin. Kokoomus selvisi hieman kuivemmin jaloin 18,2 prosentin saaliillaan.

Tämän syksyn kannatusmittausten lupaamat yli 20 prosentin lukemat toisivat ensi kevään eduskuntavaaleissa SDP:lle yli kymmenen kansanedustajan paikan jättivoiton, mutta myös kokoomus nostaisi paikkamääräänsä.

Rinne ja Orpo hakevat kaksintaistelua

Keskiviikkona EK:n vaalikeskustelussa kokoomusjohtaja Petteri Orpo oli kotikentällään. Keskustelua seurannut yleisö hörähteli kuitenkin enemmän paneelien hauskuuttajan roolin omaksuneelle sinisten Sampo Terholle.

Orpo suuntasi vieressään istuneelle SDP:n Antti Rinteelle varoittavaa viestiä kalliiksi käyvistä vaalilupauksista. Ilmassa oli jo vähän hallitusneuvottelujen verryttelyä. Yhtä kättä herrat löivät siitä, että yhteistyö Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa ei onnistu.

Tänään SAK:n vaalipaneelissa Antti Rinne ja vasemmistoliiton Li Andersson olivat kotiyleisönsä edessä, mikä myös näkyi ja kuului yleisön reaktioissa. Porvarihallituksen työelämäpolitiikan haastamisessa Andersson onnistui kuitenkin paremmin kuin Rinne.

Vaalien kaksintaisteluasetelma sopisi hyvin Rinteelle ja Orpolle, mutta yhdeksän puoluejohtajan tentissä puheenvuorot hajoavat eri suuntiin, eivätkä Rinne ja Orpo päässeet oikein haastamaan toisiaan.

Sipilää ohjataan sivuraiteelle oppositioon

Orpon ja keskustan Juha Sipilän hallitusyhteistyö on sujunut sutjakkaasti. Taas kerran on kuitenkin käynyt selväksi, että yhteistyö kokoomuksen kanssa leikkaa keskustan kannatusta.

Keskustajohtajien Esko Ahon (1991-95) ja Matti Vanhasen/Mari Kiviniemen (2007-11) porvarihallitusten jälkeen keskusta on kärsinyt vaalitappion ja pudonnut oppositioon, eikä kolmas yritys näytä päättyvän sen paremmin.

Vaalipaneeleissa ja vaalitaistelussa Sipilän valttina on pääministerikortti, joka tarjoaa runsaasti näkyvyyttä ja puheaikaa. EK:n ja SAK:n vaalipaneeleissa Sipilä puolusti hyvin asemiaan, mutta kerran pudonneen kannatuksen kääntäminen uuteen nousuun on vaikeaa ja vaatisi uutta, valovoimaista viestiä.

Keskustan alamäki on syönyt porvarihallituksen jatkoeväät ja sekä Orpo että Sipilä joutuvat nykyisillä kannatusluvuilla kosioretkelle Rinteen luokse. Kevään 2015 hallitustunnusteluissa Sipilä jätti Rinteen rannalle ruikuttamaan, eikä SDP:ssä ole sen jälkeen roihunnut mitään suurta punamultarakkautta.

Haavisto ja Andersson kosivat punavihreitä

Ensimmäisissä vaalipaneeleissa on erottunut odotettuja taistelupareja.

Vihreiden uusvanha puheenjohtaja Pekka Haavisto vielä vähän totuttelee rooliinsa oppositiopuolueen vaaliveturina. Esiintyminen on tutun rauhallista ja asiallista, ja tottunut keskustelija osuu aina välillä pistoillaan hallituksen arkoihin kohtiin.

Hallituskritiikin ohessa Haavisto joutuu suojaamaan vasenta sivustaansa. Vasemmistoliiton Li Andersson on taitava keskustelija ja hän osaa asiansa hyvin.

Kevään eduskuntavaalien jälkeen Haavistolla ja vihreillä on hyvät mahdollisuudet nousta avainasemiin hallitusneuvotteluissa, kun taas Anderssonin on rynnittävä hallitusneuvotteluihin saranapuolelta. Tämä asetelma näkyy myös vaalikeskustelussa, jossa Haavisto varjelee yhteistyömahdollisuuksia, mutta Andersson hyökkää ja hakee selkävoittoa.

Rinteen ohi tai yli vasemmistoliitto ei kuitenkaan hallitukseen nouse.

Terho ja Halla-aho käyvät omaa jatkosotaansa

Ensimmäiset vaalikeskustelut ovat jo osoittaneet, että yksi vaalitaistelun kireimpiä jännitteitä nähdään perussuomalaisten pesänselvityksessä.

Perussuomalaisten puheenjohtajakisan kesäkuussa 2017 Jussi Halla-aholle hävinnyt Sampo Terho yrittää pelastaa sinisille edes jotain perussuomalaisten perinnöstä hyökkäämällä aina tilaisuuden tullen Halla-ahoa vastaan.

Halla-aho on linjansa valinnut. Vaalikeskusteluissa Halla-ahon useimmat puheenvuorot kääntyvät lopulta maahanmuuttokysymykseen. Terhon piikit Halla-aho ohittaa mahdollisimman vähällä huomiolla.

EK:n vaalipaneelissa Sipilä ja Andersson varoittivat perussuomalaisten eristämisestä. Andersson peräsi keskustelua puolueiden välisistä eroista eikä yhden puolueen demonisoinnista. Timo Soinin poliittisessa opissa kasvaneen Sampo Terhon mukaan eristäminen pelaakin vain perussuomalaisten pussiin..