Sysmä harkitsee jatkoa paikallisvaluutalle – seuraavaksi käyttöön sysmä-setelit?

Kunta on kokeillut digitaalista paikallisvaluuttaa maaliskuusta lähtien.

maksuvälineet
Kolikkopinoja
DigitaalisetHenrietta Hassinen / Yle

Sysmässä suunnitellaan digitaalisen sysmä-rahan muuttamista käteisvaluutaksi. Viime maaliskuussa käyttöön otetun digitaalisen valuutan ylläpitokustannuksia pidetään liian korkeina. Lisäksi osa kuntalaisista piti sen käyttöä hankalana. Sysmän kokeilu on Suomessa harvinainen, paikallisvaluutat ovat yleisempiä muualla Euroopassa.

Digitaalisesta rahasta luovutaan Sysmässä vuoden loppuun mennessä. Käyttämättömät sysmät on käytettävä jouluaattoon mennessä ja yritysten on pyydettävä tilitystä euroiksi viimeistään uudenvuoden aattona.

– Tällä hetkellä meillä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon digi-sysmiä on käytössä, mutta aika vähän niitä on käytetty nyt loppua kohden, kertoo projektipäällikkö Juri Nieminen.

Uusien sysmä-setelien muodosta ei ole vielä päätetty. Vaihtoehtoja on kaksi, joista toinen muistuttaisi hyvin paljon euroja hologrammitunnisteineen ja väärennystä hankaloittavine ominaisuuksineen. Toinen vaihtoehto on sarjanumeroitu seteli, joka toimii kuten lounasseteli, Nieminen kuvailee.

– Ensin mainittu on perustamiskustannuksiltaan kalliimpi, mutta ylläpitokustannuksiltaan edullisempi, koska se pysyy kierrossa kauemmin, hän sanoo.

Sen sijaan lounassetelimäisestä vaihtoehdoista tulee kuluja koko ajan.

– Niitä ei voi käyttää vaihtorahoina.

Mikäli sysmä-setelit päätetään ottaa käyttöön, niiden vaihtokurssi on kuluttajalle edullinen. Sadalla eurolla saa sysmä-seteleitä 110 euron arvosta, mikäli vaihtaa kerrallaan vähintään sata euroa. Käytössä sysmän arvo euroon nähden on yhden suhde yhteen.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan sysmä-seteleitä laitetaan liikkeelle korkeintaan 200 000 euron arvosta.

Päätos sysmä-rahan tulevaisuudesta tehdään kunnanhallituksen kokouksessa maanantaina.

Lue myös:

Paikallisvaluutta on tuonut myönteistä huomiota Sysmälle – Yrittäjä: Muualta tulevat asiakkaat ovat innoissaan

Sysmillä voi maksaa vain Sysmässä – paikallisvaluutta pitää rahan omassa kunnassa

Verotuskiemurat selvitetty – Sysmän oma raha käyttöön parin viikon sisällä

Päijäthämäläinen pikkukunta kokeilee ensi vuonna omaa valuuttaa