Independent-lehti paheksuu turkistarhauksen "ulkoistamista" Britanniasta Suomeen, julkaisi kuvia

Brittilehdistö on nostanut Suomen turkistarhauksen otsikoihin useasti viime aikoina.

turkistarhaus
Minkki häkissä.
Kalle Niskala / Yle

Brittiläinen Independent-lehti on julkaissut kuvia ja videon (siirryt toiseen palveluun) kahdelta suomalaiselta minkki-, kettu- ja supikoiratilalta. Kuvissa turkiseläimillä näkyy avohaavoja, vääristyneitä raajoja ja silmävammoja.

Artikkelissa eläinoikeusjärjestö Humane Society Internationalin edustaja arvostelee Britanniaa kaksinaismoraalista. Turkistarhaus on maassa kielletty, mutta turkisten tuonti on sallittu. Vuositasolla vajaa viidesosa Britanniaan tuoduista turkiksista tulee Suomesta.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton Profurin viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen arvioi, että kyse saattaa olla lokakuussa paljastuneesta tapauksesta, jossa brittiläiset toimittajat tunkeutuivat kahdelle turkistilalle (siirryt toiseen palveluun). Myös Helsingin Sanomat kirjoitti tuolloin tarhaiskuista (siirryt toiseen palveluun).

Nissisen mukaan kuvissa näkyvät eläimet on tiloilla tunnistettu sairaiksi, ja ne ovat joko hoidossa tai lopetettu.

Eläinaktivistit ovat liikkeellä juuri nyt siksi, että tänään perjantaina on eläinsuojelujärjestö PETA:n Fur Free Friday (siirryt toiseen palveluun) eli turkikseton perjantai, Profurin toiminnanjohtaja Marja Tiura arvelee.

Etenkin brittiläinen iltapäivälehdistö on raportoinut viime vuosien aikana usein suomalaisista ylipainoisista "hirviöketuista" (siirryt toiseen palveluun).