Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Keskustalaiset kyllästyivät kokoomukseen, haluaisivat seuraavaan hallitukseen demarien kanssa – ”Kokoomukselle tekisi hyvää jäädä oppositioon”

Keskustalaiset antavat puheenjohtaja Juha Sipilälle arvosanaksi hyvän, vaikka puolue kärsii heikoista kannatuslukemista.

– Kokoomuksen kanssa on aina hävitty seuraavat vaalit. Nytkin puheenjohtaja (Petteri) Orpo tekee sivussa taitavasti politiikkaa, sanoo yksi puoluevaltuuston jäsenistä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskustalaisten valinta on selvä, jos heidän pitäisi valita hallituskumppani nyt. Puolueen kansanedustajien ja puoluevaltuuston jäsenten ylivoimaiseksi suosikiksi Ylen kyselyssä seuraavaksi kumppaniksi nousee SDP.

– Vaalit ratkaisevat, mutta kokoomukselle tekisi kyllä hyvää jäädä oppositioon, sanoo yksi puoluevaltuuston jäsenistä.

– Kokoomuksen kanssa on aina hävitty seuraavat vaalit. Nytkin puheenjohtaja (Petteri) Orpo tekee sivussa taitavasti politiikkaa, sanoo toinen valtuuston jäsen.

Valtuuston jäsenten lainaukset heijastelevat laajemmin keskusta-aktiivien tuntoja. Kyselyyn vastanneista valtuutetuista ja kansanedustajista yli puolet (60 %) valitsisi seuraavalla vaalikaudella kumppaniksi SDP:n, kun taas nykyiset hallituspuolueet, kokoomus (27 %) ja sininen tulevaisuus (21 %) kelpaisivat noin neljännekselle vastaajista.

Muista puolueista suosituimmiksi kumppaneiksi selviävät RKP ja kristillisdemokraatit. Pahnan pohjimmaiseksi jäävät keskustavaikuttajien silmissä vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.

Vain neljä sadasta vastaajasta sijoittaisi keskustan ensi kaudella oppositioon kirkastamaan puolueen linjaa.

Puolue epäonnistunut viestinnässä

Keskustan kannatus on ollut enemmän tai vähemmän laskussa koko vaalikauden ajan. Neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa keskusta sai 21,1 prosenttia äänistä, mutta Ylen lokakuun mittauksessa puoluetta kannatti 16,5 prosenttia vastaajista.

Puolueaktiivien vastauksissa kolme syytä nousee muiden yläpuolelle kannatuksen laskussa. Puolue on epäonnistunut saavutusten viestinnässä, hallituksen päätökset eivät ole miellyttäneet äänestäjiä ja kokoomus hallituskumppanina on heikentänyt puolueen kannatusta.

– Kokoomus on rutkasti parempi ja myös röyhkeämpi ottamaan kunnian omiin nimiinsä. Ikävät päätökset vyörytetään keskustan niskaan, yksi puoluevaltuuston jäsenistä sanoo.

Politiikan sisältökysymykset ovat myös vaikuttaneet aktiivien mukaan kannatuksen laskuun. Laskua selitetään etenkin sote- ja maakuntauudistuksella sekä koko hallituskauden jatkuneilla kitkaisilla väleillä työmarkkinajärjestöihin.

Näiden lisäksi edustajien ja valtuuston jäsenten mukaan puolue on unohtanut menoleikkauksissa maalaisliiton perustajaisän Santeri Alkion aatteen, keskittänyt palveluita liikaa kasvukeskuksiin ja ajanut liikaa sote-uudistuksen valinnanvapausmallia.

– Aika vähän on muistettu olla köyhän asialla. Sen lisäksi sairaanhoidon ylenmääräinen keskittäminen on syönyt kannatusta, yksi puolueen kansanedustajista tiivistää.

– Hallitus tekee kovin kokoomuslaista politiikkaa. Missä ovat alkiolaisuus ja aluepolitiikka? puoluevaltuuston jäsen kysyy.

Osa puolueaktiiveista kaipaa tulevaisuuteen liittyviä avauksia. Keskusta on korostanut viime vuosina vahvasti Suomen talouden laittamista kuntoon.

Suomen talous ja työllisyys ovat kasvaneet hallituskauden aikana. Samalla velkaantuminen ja työttömyys ovat taittuneet.

Sipilälle arvosanaksi hyvä

Kannatuksen laskun arvostelu ei kuitenkaan kohdistu puheenjohtaja Juha Sipilään. Sipilä saa kyselyssä arvosanaksi 8,38, joka peruskouluissa tarkoittaa arvosanaa hyvä.

Arvosana on pysynyt suurin piirtein samana vuoden. Yle kysyi puoli vuotta ennen Sotkamon puoluekokousta valtuutettujen ja kansanedustajien kantaa Sipilän suoriutumisesta, ja hän sai tuolloin arvosanaksi 8,55.

Sipilä saa kehuja pääministerin tehtävien hoitamisesta, talouden laittamisesta kuntoon ja rauhallisesta otteesta työhön.

– Sipilä on päämäärätietoisesti vienyt hallitusohjelmassa sovittuja asioita eteenpäin ja saanut Suomen talouden ja työllisyyden nousuun, yksi puoluevaltuuston jäsenistä sanoo.

– Ensimmäistä kertaa meillä on pääministeri, joka katsoo asioita kokonaisuutena, eikä ajattele vain oman puolueen etuja.

Arvostelua Sipilä puolestaan kohtaa puheenjohtajan tehtävien ja työmarkkina-asioiden hoitamisesta.

– Keskusta r.p:n menestymisestä ei ole kannettu tarpeeksi huolta. Puolueen näkyvyys julkisuudessa omine tavoitteineen ja aikaansaannoksineen on ollut heikkoa.

Reilusti suurin osa keskustalaisista sanoo, etteivät keskustan heikot kannatuslukemat vaikuta Sipilän asemaan puolueen johdossa.

Osa keskustalaisista kuitenkin toteaa, että vaalitulos vaikuttaa paljon siihen, kuka valitaan keskustan johtoon Vantaan puoluekokouksessa 2020.

Lue lisää:

.
.