Petteri Punakuonon sijainen lennättää joulupukkia oikeasti – Lahden perinteisessä joulunavauksessa kopteri pitää tähdätä keskelle ihmisjoukkoa

Lahden keskustan joulukauden avauksessa nähdään vuosittain erikoinen näytelmä, kun helikopteri tuo joulupukin keskelle toria. Pilotin on lennettävä kieli keskellä suuta, jotta laskeutuminen pienelle aluelle keskelle yleisöä onnistuu turvallisesti.

helikopterit
Lentäjä helikopterin ohjaamossa.
Pekka Parviainen on lennättänyt joulupukin Lahden torille useana vuonna. Tämän vuoden keli oli ylitse muiden.Lauri Rauatavuori / Yle

Helikopterilentäjä joutuu Suomessa harvoin lentämään kaupungin ydinkeskustaan. Lahdessa helikopterilla on laskeuduttava kauppatorille joka vuosi, sillä joulupukki saapuu kaupungin keskustan joulukauden avaukseen aina ilmakuljetuksella.

Pukin lennon on hoitanut jo useamman vuoden ajan sama pilotti. Tavallisesta poikkeava keikka säväyttää yhä.

– Kyllähän se hienolta näyttää. Ihmismassa huokuu ja sen tuntee jo kaukaa, vaikkei näkisikään. Se antaa mahtavan tunnelman, kuvailee helikopterilentäjä Pekka Parviainen Heli-Pilotista.

Tänä vuonna kopterin kyydissä oli tiettävästi ensi kertaa median edustaja, kun Yle pääsi lennolle mukaan. Täältä (siirryt toiseen palveluun) voit katsoa, miltä Lahti näyttää taivaalta.

Joulupukin matka ilmateitse alkoi aamulla Helsinki-Malmin lentoasemalta. Sieltä kopteri pörräsi Lahden Kärkkäiselle välilaskun ajaksi, ja lopulta torille hurraavan yleisön keskelle.

Tänä vuonna lentokeli oli "paras koskaan", Parviainen sanoo. Aina ei ole ollut yhtä helppoa.

– Toissa vuonna oli aivan siinä ja siinä, että pukki saatiin paikalle. Pilvet olivat niin matalalla, että matkan varrella oltiin iha sumussa.

Helikopteri laskeutuu Lahden torille luistinradalle.
Joulupukki laskeutui turvallisesti väkijoukon keskelle.Sini Ojanperä / Yle

Helikopterilento kerrostalojen ja ihmisjoukon keskelle vaatii tarkan suunnitelman, viranomaisluvat ja turvajärjestelyt. Kopteri on saatava laskeutumaan Lahden torille tehtyyn luistelukaukaloon, mutta alus ei saa koskettaa tekojään pintaa.

– Isojen ihmismassojen yli ei saa lentää, eli sinne pitää järjestää sellainen "helikopteritie", jossa ei ole ihmisjoukkoja. Sitä pitkin lähestytään se loppupätkä ja lähdetään myös pois. Vartiointi ja muu pitää järjestää riittävän hyvin, koska nuo vispilät ovat vaarallisia vehkeitä, Parviainen kertoo.

Porojen elkeet tuttuja

Kun Pekka Parviainen ei ole pukin pilotti, hän kouluttaa helikopterilentäjiä ja tekee esimerkiksi sähkölinjojen tarkastuksia. Parviaisella on sattumalta yhteys myös tavallisemmin pukin kulkemiseen liitettyihin apureihin. Lentäjä on ollut usein mukana porolennoilla, joilla poroja ikään kuin paimennetaan ilmasta.

– Niitä kerätään ja ohjataan vähän niinkuin paimenkoirana paikasta toiseen tarpeen mukaan. Helikopterin kyydistä on tullut katsottua tuhansia poroja.

Entä kuka on arvokkain henkilö, jota Parviainen on taivaan halki kyydinnyt?

– Kaikenlaisia virkamiehiä, pomoja ja pamppuja on kyydissä ollut, ei nyt presidenttiä kuitenkaan. Tarkemmin ajatellen joulupukki on aika ylivoimainen henkilö, lentäjä tuumaa.