Yle seurasi hetki hetkeltä: Britannian erosopimus hyväksyttiin – Britannian May parlamentille: Hyväksykää sopimus, uutta ei ole tarjolla

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Juncker briteille: Tämä on paras ja ainoa mahdollinen sopimus.

Brexit
EU-johtajat hyväksyivät Brexitin - katso tiedotustilaisuus
EU-johtajat hyväksyivät Brexitin - katso tiedotustilaisuus

EU-johtajien huippukokouksessa sunnuntaina hyväksyttiin Britannian erosopimus EU:sta. Lisäksi 27 EU-maata hyväksyivät myös EU:n ja Britannian tulevia suhteita koskevan poliittisen julistuksen (siirryt toiseen palveluun).

Erosopimus ja tulevaa suhdetta koskeva poliittinen julistus on seuraavaksi saatava läpi Britannian parlamentissa.

EU:n johtajat kuvailivat sopimusta parhaaksi mahdolliseksi surullisena päivänä. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker muistutti brittejä siitä, että neuvoteltu sopimus on myös ainoa mahdollinen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi sunnuntaina, että odotettavissa on myös jatkossa haasteita, kun EU ja Britannia neuvottelevat tulevasta suhteestaan.

Sunnuntaina Britannian pääministeri Theresa May vakuutti sopimuksen olevan Britannian kansallisen edun mukainen. Hän vetosi parlamenttiedustajiin, jotta nämä hyväksyisivät sopimuksen.

– Parlamentti päättää onko edessä enemmän epävarmuutta vai jatketaanko eteenpäin yhtenäisenä.

Britannia jättää EU:n maaliskuun 29:ntenä päivänä 2019.

Michel Barnier ja Jean Claude Juncker halasivat EU:n huippukokouksessa Brysselissä sunnuntaina. Vasemmalla Alankomaiden pääministeri Mark Rutte.
Michel Barnier ja Jean Claude Juncker halasivat EU:n huippukokouksessa Brysselissä sunnuntaina. Vasemmalla Alankomaiden pääministeri Mark Rutte.Julien Warnand / EPA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Gibraltarin asemasta sovittiin viime hetkillä

EU:n ja Britannian neuvottelijat pääsivät 13. marraskuuta sopuun Britannian EU-erosopimuksesta ja tulevan suhteen raameista. Neuvottelut kestivät lähes puolitoista vuotta ja niitä on kuvailtu hyvin vaikeiksi.

Yksi suurista erosopimuksen hyväksymistä jarruttavista kysymyksistä poistui eilen lauantaina, kun Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti lauantaina maansa tukevan sopimusluonnosta, jos Espanja pääsee osallistumaan Gibraltaria koskeviin neuvotteluihin. 30000 asukkaan Gibraltar sijaitsee Espanjan etelärannikolla, mutta se kuuluu Britannialle.

Pääministeri Theresa May kirjoitti eilen kokouksen aattona avoimen kirjeen kansakunnalle. Hän sanoi sopimuksen olevan Britannian kansallisen edun mukainen. May toivoi kaikkien kansalaisten asettuvan sopimuksen taakse.

Lue myös:

Analyysi: Britannia on neuvotellut EU:n kanssa huippudiilin – Se takaisi Britannialle tiiviimmän EU-suhteen kuin Norjalle ja avaisi jopa ovet EU:n huippukokouksiin

Isosta-Britanniasta Pikku-Britanniaksi – Brexit-intoilijat haikailevat imperiumin aikoja, mutta maa on kuihtumassa talouden ja kaupan kärpässarjaan